ACTUALITATE

Expert-Group: Acordarea cetăţeniei moldoveneşti prin investiţii ar putea duce la o eventuală suspendare a regimului fără vize cu UE

post-img

Specialiştii de la Expert-Group sunt de părere că  modificarea legii cetăţeniei s-a făcut cu abateri semnificative de la principiile transparenţei decizionale. Mai mult, acordarea cetăţeniei prin investiţie poate afecta regimul liberalizat de vize cu UE.

Experţii Centrului Analitic Independent Expert-Grup consideră inoportună promovarea mecanismului de acordare a cetăţeniei prin investiţie, cel puţin în forma în care este prezentat momentan.  Experţii mai susţin că mediul politic nu trebuie să se lanseze în programe caracteristice paradisurilor fiscale, care în final să susţină realizarea unor interese înguste de grup şi să pună în pericol interesul public (eventuala suspendare a regimului fără vize cu UE).

Modificarea legii cetăţeniei şi regulamentul propus nu corespund interesului public şi afectează securitatea ţării. Raportul de expertiză anticorupţie, realizat de către CNA, conţine o serie de critici importante cu privire la propusa modificare a legii cetăţeniei. CNA accentuează că interesele promovate în proiectul de lege sunt „în detrimentul interesului public şi cu riscuri majore pentru siguranţa şi securitatea cetăţenilor şi a statului Republicii Moldova. În viziunea CNA, în contextul crizei migranţilor care a lovit Uniunea Europeană  şi a pericolelor legate de terorism, simplificarea procedurilor de obţinere a cetăţeniei creează „un pericol iminent şi direct la adresa securităţii Republicii Moldova”.

Centrul Naţional Anticorupţie evidenţiază şi faptul că perioada de 30 de zile pentru evaluarea dosarelor este excesiv de redusă pentru acordarea cetăţeniilor. Totodată, din proiectul regulamentului lipseşte mecanismul clar dedicat monitorizării modului în care cei 5000 de cetăţeni străini, care voi intra în posesia cetăţeniilor moldoveneşti, vor respecta obligaţia de a aloca investiţiile pe o perioadă de 5 ani.

„Pe lângă riscurile pe care le produce pentru ordinea publică, siguranţa ţării şi economia naţională, acordarea cetăţeniei prin investiţie poate afecta regimul liberalizat de vize cu UE. Ţara noastră a obţinut regim liberalizat de vize cu UE pentru cetăţenii săi în condiţiile şi conform situaţiei în momentul respectiv. Iar acest drept nu poate fi transformat într-un business pentru cetăţenii străini, chiar dacă aceştia au foarte mulţi bani. Republica Moldova beneficiază de regimul liberalizat de vize deja de trei ani, începând cu aprilie 2014. 

În schimbul eliminării obligaţiei vizelor Schengen pentru cetăţeni, autorităţile moldoveneşti s-au obligat să îndeplinească cerinţe în domeniul administrării frontierelor, migraţiei, siguranţei actelor, drepturilor omului şi a ordinii publice. Prin urmare, orice mecanism deficient legat de acordarea cetăţeniei moldoveneşti, care poate înrăutăţi ordinea publică, creează premise atât pentru discreditarea ţării, cât şi pentru suspendarea regimului fără vize, la iniţiativa uneia sau mai multor ţări UE. Astfel, în schimbul a 5 mii de paşapoarte moldoveneşti oferite străinilor pentru unele investiţii, peste 3 milioane de moldoveni ar putea pierde posibilitatea de a călători fără vize în ţările Schengen”, concluzionează cei de la Expert-Group.