ACTUALITATE

Expert, după decizia de astăzi a CC: Trebuie să aşteptăm înaintarea candidaturii pentru prim-ministru şi atunci vom vedea care vor fi urmările

Curtea Constituţională a declarat inadmisibilă sesizarea PAS privind posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului cu două treimi din voturile deputaţilor. Potrivit magistraţilor, înaintea încheierii mandatului de patru ani, legislativul poate fi dizolvat doar dacă nu poate alege un guvern sau dacă nu adoptă legi timp de trei luni.

DOMNICA MANOLE, preşedinte, Curtea Constituţională: „Articolul 85 din Constituţie prevede două cazuri clare de dizolvare a Parlamentului, imposibilitatea de formare a Guvernului şi blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni”.

Într-un briefing de presă, preşedintele Curţii Constituţionale a declarat că autorii sesizării i-au solicitat Curţii să explice dacă Parlamentul se poate autodizolva prin adoptarea unei hotărâri cu două treimi din voturile deputaţilor. Domnica Manole a precizat că o hotarâre care conţine răspunsul la o sesizare similară a fost emisă deja în 1997.

DOMNICA MANOLE, preşedinte, Curtea Constituţională: „Curtea nu analizează situaţii ipotetice fără argumentarea pretinsei neclarităţi a Constituţiei, ea nu interpretează Constituţia având în vedere norme intraconstituţionale sau conjucturile politice ale momentului”.

După anunţul Curţii Constituţionale, deputatul PAS, Mihai Popşoi, s-a arătat încrezător că alegerile parlamentare anticipate oricum vor avea loc: „După ce PSRM a refuzat autodizolvarea Parlamentului, decizia Curţii era previzibilă. În lipsa unui consens politic larg, nu se puteau asigura cele 67 de voturi. Socialiştii se ţin de scaune cu dinţii. Ei îşi doresc perpetuarea crizei şi speră să evite anticipatele, dar nu le va reuşi."

Experţii în drept constituţional spun că decizia Curţii Constituţionale era previzibilă.

NICOLAE OSMOCHESU, expert în drept constituţional: „Trebuie să aşteptăm înaintarea candidaturii pentru prim-ministru şi atunci vom vedea care vor fi urmările. Dacă candidatura prim-ministrului nu va fi acceptată prima oară şi a doua acceptată de Parlament şi Guvernul nu va fi învestit şi vor expira cele 45 de zile prevăzute în aliniatul 2, artic.85, atunci se crează situaţia când Preşedintele este obligat să dizolve Parlamentul”.

Sesizarea la Curtea Constituţională a fost depusă de patri deputaţi PAS, pe 31 decembrie. În aşteptarea deciziei de azi a Curţii Constituţionale, preşedintele Maia Sandu a amânat orice încercare de a însărcina vreo formaţiune politică să formeze un nou guvern.