ACTUALITATE

Opinii: Din cauza tulpinei Delta, Republica Moldova trece, cel puţin statistic, de la codul portocaliu la cel roşu cu risc epidemiologic ridicat

Din cauza răspândirii rapide a tulpinii Delta şi creşterii bruşte a numărului de infectări, Republica Moldova trece, cel puţin statistic, de la codul portocaliu la cel roşu cu risc epidemiologic ridicat. În emisiunea Punctul pe Azi de la TVR Moldova, coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare Ninel Revenco a anunţat că în aceste condiţii, autorităţile urmează să impună noi restricţii.

Specialiştii în sănătate spun că numărul mare de infectări face ca Republica Moldova să intre din nou sub codul roşu. Asta ar însemna şi restricţii de circulaţie spre alte ţări, care ar putea include Republica Moldova în lista statelor cu risc sporit de infectare.

NINEL REVENCO, coordonator, Campania Naţională de Vaccinare: Ultimele 14 zile avem 142 de cazuri noi la 100 de mii ceea ce presupune că noi intrăm în Codul de Alertă, codul roşu, ceea ce presupune noi restricţii în societate.”

ALA TOCARCIUC, expert internaţional în sănătate publică: „Indicele 20 vaccinaţi şi 80 nevaccinaţi după regula pareto ne spune că avem riscuri foarte mari în acest val nou cu tulpinile noi.”

NINEL REVENCO, coordonator Campania Naţională de Vaccinare: „Organizaţia Mondială a Sănătăţii deja a atenţionat că se aşteaptă o creştere a numărului de cazuri COVID 19, în special în sezonul rece, vorbim de septembrie, octombrie, noiembrie când avem o creştere tradiţională a cazurilor de infectări, infecţiilor respiratorii acute dar aici este şi coronavirusul care ne va face sigur probleme.”

Ala Tocarciuc, expert internaţional în sănătate publică, susţine că instituirea unor restricţii dure depinde în mare parte de modul în care va decurge procesul de imunizare şi de respectarea  măsurilor sanitare.

SSINCRON: ALA TOCARCIUC, expert internaţional în sănătate publică: „Nu este exclusă aplicarea acestei măsuri ca şi stare excepţională dacă o să ajungem la un număr mare de îmbolnăviri. Poate fi evitată această stare excepţională dacă noi ne mobilizăm pe unele direcţii.”

Mai mult, experţii sunt de părere că interesul cetăţenilor faţă de imunizare ar fi mai mare dacă autorităţile ar transmite mesaje mai convingătoare.

ALA TOCARCIUC, expert internaţional în sănătate publică: „Noi nu avem mesaje consecutive şi coerente, astăzi se poate de dansat şi de cantat fără mască da mâine nu se poate. Oamenii intră în confuzie şi nu înţeleg de ce ieri se putea şi astăzi nu se poate.”

Până acum, aproape 20 la sută dintre cetăţenii Republicii Moldova s-au vaccinat complet şi peste 21 la sută - cu prima doză.