ACTUALITATE

Expert: Deputaţii au votat micşorarea vârstei de pensionare, dar „au uitat” să includă şi bani în buget pentru noii pensionari

post-img

La ultima şedinţă a Parlamentrului, majoritatea parlamentară formată din PSRM, Partidul Şor şi câţiva foşti deputaţi Pro Moldova, au votat pentru micşorarea vârstei de pensionare în R. Moldova. În aceeaşi şedinţă, a fost votat Bugetul Asigurărilor Sociale, însă deputaţii, însă, au „uitat” să includă bani în buget pentru pensionarii noi pe care statul îi va avea în 2021, odată cu intrarea în vigoare a acestei legi. Despre aceasta scrie expertul economic IDIS Viitorul Veaceslav Ioniţă.

Deputaţii au votat micşorarea vârstei de pensionare la 62 de ani pentru bărbaţi şi la 57 ani pentru femei.

Veaceslav Ioniţă spune că, lunar în R. Moldova se pensionează în jur de 4 mii persoane, pentru care şi sunt planificate pensii în Bugetul Asigurărilor Sociale.

„Cu votarea acestei legi, toate persoanele sub vârsta legală de până acum din 1 ianuarie 2021 vor avea dreptul la pensie. Conform datelor statistice la cei 550 mii pensionari se vor adăuga deodată încă 97 mii persoane.

În momentul pensionării, pensia calculată este aproximativ egală cu 40% din salariul mediu, cea ce însemnă că cei 97 mii pensionari apăruţi peste noapte vor pretinde la o pensie medie de 3,2 mii lei lunar. Astfel chiar pentru luna ianuarie Guvernul trebuie să identifice 310 milioane lei pentru plata pensiei la cei apăruţi în urma votării legii din noapte, iar pentru întregul an va fi nevoie de peste 3,7 miliarde lei suplimentar la bugetul Asigurărilor Sociale votat de Parlament”, spune expertul. 

Veaceslav Ioniţă declară că este extrem de stranie şi suspectă această votare a reducerii vârstei de pensionare, întrucât a fost votată în aceeaşi zi cu Bugetul de Stat şi Bugetul Asigurărilor Sociale.

Dacă deputaţii pe bune intenţionau să reducă vârsta de pensionare, atunci urma să voteze majorarea cu 3,7 miliarde lei a Bugetului Asigurărilor Sociale şi alocarea din Bugetul de Stat a sumei de 3,7 miliarde lei pentru plata pensiei”. 

Anume din acest motiv, potrivit expertului, Constituţia Republicii Moldova spune expres: astfel de legi pot fi votate DOAR CU AVIZUL POZITIV al Guvernului. Avizul pozitiv nu este un moft, este o necesitate vitală, deoarece doar aşa ne putem asigura că lege nu este doar votată, dar mai poate fi şi implementată.

„Lipsa de aviz pozitiv şi nealocarea banilor pentru pensii ne trezeşte mari suspiciuni în privinţa sincerităţii deputaţilor”.

„În astfel de circumstanţe Guvernul Republicii Moldova trebuie în regim prioritar să-şi asume răspunderea în faţa Parlamentul, prin anularea tuturor acest acte ilegale şi neconstituţionale. Iar problema pensionarilor, trebuie rezolvată atât respectând legea, cât şi alocând banii pentru implementarea tuturor modificărilor operate. Ori nu poţi da pensie, dacă nu ai alocat şi bani pentru asta”.