ACTUALITATE

Expert constituţional: Introducerea stării de urgenţă amână dizolvarea parlamentului

post-img

Toate planurile referitoare la declanşarea alegerilor parlamentare anticipate vor fi date peste cap de introducerea în Republica Moldova a stării de urgenţă, fiindcă în conformitate cu art. 85 din Constituţia Republicii Moldova, pe perioada stării de urgenţă nu poate fi dizolvat Parlamentul Republicii Moldova. Astfel, socialiştii pun în funcţiune declaraţiile conform cărora vor face uz de toate mecanismele politice, constituţionale, juridice ca să nu admită alegerile parlamentare anticipate

Despre aceasta a vorbit expertul în drept constituţional, Teodor Cârnaţ, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, care consideră că introducerea stării de urgenţă în Republica Moldova „este mai mult motivată politic şi de nedorinţa de a dizolva acest parlament de legislatura a X-a, însă sunt şi argumentări din punctul de vedere al sănătăţii...”.
 

„Vedem că această chemare a guvernului Ciocoi în cabinetul dnei speaker al parlamentului (Zinaida Greceanîi) nu a fost în zadar, cred că a fost bine regizată, bine planificată, ca în cele din urmă dl Ciocoi să vină cu un astfel de demers.

Cred că la baza acestui demers din partea guvernului Ciocoi este şi raportul prezentat de către Comisia naţională extraordinară de sănătate publică şi acest raport împreună cu demersul din partea guvernului şi împreună cu un proiect de hotărâre de acum elaborat de către guvernul Ciocoi referitor la acele măsuri care trebuie să fie introduse de către parlament pe perioada stării de urgenţă vor fi prezentate în parlament, discutate şi, în cele din urmă, să fie votate.”

Totuşi, expertul spune că în conformitate cu Legea cu privire la introducerea stării de urgenţă, de asediu şi de război,  iniţiativa introducerii stării de urgenţă trebuie să vină din partea unui guvern plenipotenţiar sau din partea preşedintei Republicii Moldova. „Nu e exclus faptul că ei se vor acoperi cu acel raport al Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică, care are atribuţii plenipotenţiare în domeniul sănătăţii publice şi s-ar putea prin acest raport să argumenteze introducerea stării de urgenţă”, mai spune Cârnaţ.

Amintim că preşedintele Maia Sandu a sesizat Curtea Constituţională pentru constatarea circumstanţelor de dizolvare a Parlamentului. Ieri, Guvernul interimar condus de Aureliu Ciocoi a propus parlamentului instituirea stării de urgenţă, la o zi după ce membrii Guvernului au fost convocaţi de Zinaida Greceanîi. Astăzi, Parlamentul se întruneşte în şedinţă plenară, la ora 14:00, unde, cel mai probabil, pe ordinea de zi va fi inclusiv proiectul de instituire a stării de urgenţă. 

Citeşte şi: 

DOC. Un deputat publică proiectul de hotărâre a Parlamentului prin care se va institui stare de urgenţă

 

DOC. Deputat: Propunerea Guvernului privind instituirea stării de urgenţă nu menţionează nicio restricţie şi nicio măsură de susţinere a populaţiei şi businessului