ACTUALITATE

Expert: Chişinăul a tratat superficial subiectul vinietelor impuse de către Tiraspol şoferilor de pe malul drept al Nistrului

Subiectul vinietelor impuse şoferilor de pe malul drept al Nistrului a fost tratat superficial de autorităţile de la Chişinău în discuţiile cu administraţia de la Tiraspol. Constatarea a fost făcută de mai mulţi experţi care cred că oficialii Republicii  Moldova trebuie să insiste în legătură cu libera circulaţie pe ambele maluri ale Nistrului. Cu atât mai mult cu cât taxele colectate de la şoferi ar fi ilegale, spun aceiaşi experţi.

Administraţia de la Tiraspol a introdus vinietă pentru şoferii de pe malul drept al Nistrului, astfel că cei care vor să circule în regiunea transnistreană trebuie să achite aproape 100 de euro pe an. În cadrul întrevederii cu reprezentantul special al OSCE, Franco Frattini, vicepremierul pentru Reintegrare de la Chişinău, Cristina Leşnic, a solicitat Tiraspolului să renunţe la această practică.
 
„Multă lume în interiorul au criticat autorităţile noastre pentru o abordarea cam uşoară în perspectiva lor, a plăcuţelor neutre de înmatriculare a transportului din regiunea transnistreană. Acum a apărut acest subiect al vinietelor. Chişinăul trebuie să fie mai ferm pentru a obţine anumite concesii din partea autorităţilor nerecunoscute”, spune analistul politic Ion tăbârţă.
 
În opinia experţilor, în acest caz trebuie să intervină şi Procuratura Generală, deoarece taxele impuse şoferilor de către administraţia de la Tiraspol ar fi ilegale.
 
„Să ceri unor autorităţi neconstituţionale, te vei confrunta cu un răspuns foarte clar. Noi mergem mai departe aşa cum este stabilit în strategiile lor, cu ghilimele, de dezvoltare. Întrebarea către autorităţi şi Procuratura Generală este: Dacă a fost pornită o cauză penală pentru perceperea oricăror taxe pe teritoriul naţional?”, se întreabă expertul în politici de securitate Rosian Vasiloi.
 
Chişinăul mai cere Tiraspolului să permită organizarea unei inspecţii a depozitului de muniţii de la Cobasna, clădire aflată în proprietate Republicii Moldova.
 
„Noi nu avem acest acces pe acest teritoriu, repet, al Republicii Moldova. Or, dacă noi ridicăm arhiva cu privire la recunoaşterea dreptului naţional al Republicii Moldova, asupra anumitor edificii militare de pe teritoriul Republicii Moldova, ele cad sub incidenţa decretelor preşedintelui Snegur, din acea perioadă. Acestea sunt bunurile naţionale ale Republicii Moldova”, mai spune Vasiloi.
 
Depozitul militar din satul Cobasna au fost înfiinţat în urmă cu aproape 80 de ani. Aici sunt stocate mai mult de 20.000 de tone de muniţii. Acest obiectiv periculos, situat la graniţa cu Ucraina, nu este sub supravegherea  observatorilor internaţionali încă din anul 2000.