Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Experiment, într-o piaţă din Chişinău: Cele mai mari concentraţii de nitraţi au fost găsite la cartofi şi la morcovi

 Puţini ştiu că fructele şi legumele care arata foarte bine pot fi, de fapt, periculoase pentru sănătate, fiind pline de nitraţi. De acest lucru s-au convins mai mulţi cumpărători aflaţi într-o piaţă din Chişinău, în urma unui experiment simplu, desfăşurat de reporterul TVR Moldova Gheorghe Lungu.  

Gheorghe Lungu, reporter TVR MOLDOVA:  „Un astfel de aparat de măsurare a nitraţilor poate fi găsit uşor în magazinele din Republica Moldova. Deşi Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor, nu consideră veridice rezultatele acestuia, noi am decis să facem un mic experiment la o piaţă din Chişinău”. 
 
Un produs în care nitratometrul a depistat un nivel ridicat de nitraţi au fost morcovii.
 
Am vrut să verificăm şi căpşunile pentru ca, recent, mulţi oameni s-au revoltat în mediul online la ideea ca şi acestea ar conţine o doză mare de nitraţi.
 
Am mers şi la alte tarabe, dar rezultatul a fost acelaşi.
 
Printre produsele verificate s-au numărat şi roşiile, ridichile sau castraveţii. La niciuna dintre aceste legume nu au fost, însă, depistaţi nitraţi într-o concentraţie periculoasă.
 
Gheorghe Lungu, reporter TVR MOLDOVA: „După ce am verificat cu ajutorul acestui aparat mai multe legume şi fructe de sezon. Am stabilit că cea mai mare cantitate de nitraţi este în cartofi”.
 
Oamenii sunt conştienţi de pericolul pe care îl reprezintă nitraţii, dar spun că nu prea au de unde să cumpere produse sănătoase.
 
Între timp, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor informează consumatorii că monitorizează anual conţinutul reziduurilor de pesticide şi nitraţi în produsele alimentare de origine vegetală. În acest an, urmează să fie prelevate 400 de probe pentru investigarea conţinutului de reziduuri de pesticide şi 272 de probe pentru investigarea conţinutului de nitraţi. Totodată, Agenţia recomandă procurarea produselor doar din locuri autorizate, iar în cazul în care consumatorul are suspiciuni asupra calităţii să se adreseze specialiştilor instituţiei.
Similare
RECOMANDĂRI