EXCLUSIV. Peter Michalko: Subiectul evaluării Republicii Moldova ţine de  măsura în care implementarea legislaţiei electorale se încadrează în standardele democratice
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

EXCLUSIV. Peter Michalko: Subiectul evaluării Republicii Moldova ţine de măsura în care implementarea legislaţiei electorale se încadrează în standardele democratice

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko, a vorbit într-un interviu exclusiv acordat emisiunii Conexiuni, despre concluziile Consiliului miniştrilor de externe al Uniunii Europene privind Republica Moldova, dar şi despre evaluarea ţării noastre în contextul acordării celor 100 de milioane de euro ca suport macrofinanciar.

TVR MOLDOVA: Domnule Ambasador am urmărit declaraţiile doamnei Federica Mogherini după Consiliul miniştrilor de Externe al UE. Dumneavoastră ca şi ambassador cum aţi puncta problemele cu care se confruntă ţara noastră în demersal său European?

Peter Michalko: Acest document este unul balansat de evaluare al procesului de reforme realizate până acum şi în acelaşi timp cuprinde o listă de paşi care urmează şi trebuie să fie făcuţi şi această listă este destul de lungă. Trebuie spus că această evaluare este bazată pe cadrul ferm pe care îl avem în relaţia noastră şi este vorba despre cadrul de asociere, Republica Moldova fiind stat asociat Uniunii Europene. Doamna Mogherini a spus ce se aşteaptă din partea autorităţilor Republicii Moldova sunt continuarea reformelor în urma cărora vor bbeneficia cetăţenii Republicii Moldova. În primul rând este vorba despre reforma Justiţiei, lupta împotriva corupţieii, dar şi de alte domenii în care trebuie atinse standarde europene agreate de ambele părţi. Pentru toate astea UE acordă asistenţă pentru ca Republica Moldova şi societatea să le poată atinge în cel mai scurt timp posibil.

TVR MOLDOVA: Acum o săptămână în cadrul unei conferinţe de bilanţ a primelor şase luni de mandate aţi remarcat cât de mult UE acordă reformelor interne şi angajamentelor asumate în Acordul de Asociere. Aţi remarcat condiţionalităţile privind acordarea acelei asistenţe macrofinanciare. Care sunt şansele ca Republica Moldova să obţină aceste tranşe de support financiar?

Peter Michalko: În acest moment are loc procesul de evaluare privind îndeplinirea acelor condiţionalităţi. În Memorandumul semnat sunt 10 condiţionalităţi, serviciile Comisiei Europene fac evaluări cât de deplin reformele au fost făcute, aceasta ţine şi de adoptarea legilor respective în spiritul condiţiilor cât şi măsura în care acestea au fost implementate. Aceasta ţine şi de crearea unor agenţii naţionale cum ar fi Agenţia Nţională de Integritate care urmează să joace un rol important şi în special ca aceasta să fie o Agenţie funcţională. Acum au loc evaluările în ceea ce priveşte chestiunile tehnice cât şi cele politice. Punctul 14 al Memorandumului prevede asigurarea standardelor democratice a pluraslismului parlamentar, respectarea drepturilor omului şi al presei. Toate aceasta se evaluaiază şi în contextul legislaţiei electorale care a fost adoptată fără respectarea principalelor recomandări al Comisiei de la Veneţia şi a OSCE. La moment au loc evaluările şi la final se va da o decizie privind suportul macrofinanciar.
 
TVR MOLDOVA: Domnule Ambasador, vorbind sistemul electoral şi despre faptul că în acest an vom avea alegeri parlamentare, iar la Chişinău şi Bălţi vor fi organizate alegeri locale anticipate, în ce măsură UE va evolua modul în care se implementează legislaţia eectorală. Care ar fi priorităţile cheie asupra cărora va insista UE?

Peter Michalko: Aceasta este o întrebare care merge mai departe decât implementarea legislaţiei electorale şi ţine în primul rând de asigurarea principiilor democratice. Defapt dacă ne uităm la legislaţia electorală şi la experienţa alegerilor din trecut vedem că au fost recomandări din partea Societăţii Civile şi a instituţiilor europene vedem că s-a solicitat includerea celor mai bune practici în acest context. UE îşi doreşte alegeri libere şi corecte de aceea recomandările Comisiiei de la Veneţia prevede riscuri careintervin atunci când nu se ţine cont de aceste recoandări. Defapt subiectul evaluării va fi măsura în care implementarea legislaţiei electorale se încadrează sau nu în standardele democratice.

Interviul integral îl puteţi urmări în cadrul Emisiunii Conexiuni de la TVR MOLDOVA, începând cu ora 19:00 şi pe tvrmoldova.md.
 
Similare
RECOMANDĂRI