ACTUALITATE

EXCLUSIV. FOTO. „Voievodul Ştefan cel Mare în România şi în Republica Moldova”. ADR Nord-Est România, catalizatorul proiectelor comune ambelor maluri ale Prutului

post-img

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, primul tip de instituţie regională din România înfiinţată în 1999, este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, de utilitate publică, înfiinţată în baza legii privind dezvoltarea regională în România. De-a lungul timpului, din Vaslui la Soroca şi de la Iaşi la Hînceşti, ADR Nord-Est a dezvoltat mai multe proiecte comune cu Republica Moldova, unul din punctele culminante urmând a fi atinse în 2023, când se preconizează implementatarea „Planului de Actiune 2023-2027 al zonei pilot pentru dezvoltarea turismului cultural circular pe tema rutei culturale Voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt în România şi în Republica Moldova”.

ADR Nord-Est România a pornit în 1999 cu doi angajaţi, care lucrau la două mese primite ca donaţie, ne spune Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.

„Cu mai bine de două decenii în urmă, dincolo de aspectele juridice şi de deciziile la nivel politic, la ADR Nord-Est  au fost angajaţi doi oameni, într-un birou gol, au primit ca donaţie două mese, şi-au adus maşina de acasă şi au pornit în această călătorie fascinantă a ceea ce urma să devină Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. Astăzi, instituţia noastră are peste 230 de specialişti care gestionează politicile de dezvoltare regională în această zonă de Nord-Est a României la graniţa cu Republica Moldova si Ucraina”, a declarat Vasile Asandei pentru TVR MOLDOVA 



În ceea ce priveşte dezvoltarea şi promovarea turismului transfrontalier, ADR Nord-Est colaborează cu succes în diferite proiecte, activităţi şi evenimente cu reprezentanţi ai sectorului turistic din Republica Moldova, precum Agenţia pentru Investiţii din Republica Moldova, ANTRIM,  Asociaţia Verde e Moldova, precum şi membrii unor asociaţii de promovare a unor destinaţii turistice.

Unul dintre proiectele interesante pe care le derulează în prezent cu Republica Moldova este proiectul BECULTOUR prin care la nivel european s-au selectat 6 zone pilot (destinaţii turistice) cu potenţial major de dezvoltare a unor rute transfrontaliere care vor fi promovate prin prisma aspectelor de inovare şi economie circulară. ADR Nord-Est va elabora împreună cu un grup de specialişti şi părţi interesate de pe ambele maluri ale Prutului a unui studiu specializat „Planul de Acţiune 2023-2027 al zonei pilot pentru dezvoltarea turismului cultural circular pe tema rutei culturale Voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt în România şi în Republica Moldova“.



Vor fi organizate ateliere de lucru pentru membrii Comunităţii Be.Cultour în vederea angajării participative şi consultării acestora în procesul de elaborare a planului de acţiune amintit şi va sprijini şi finanţa soluţii inovative pentru dezvoltarea şi promovarea turismului cultural circular în Regiunea Nord-Est România- Republica Moldova. Deja în luna decembrie 2021 a avut loc primul atelier de lucru cu participanţi din ambele ţări şi se vor mai desfăşura încă două ateliere de acest tip în luna martie şi în luna mai 2022 în România şi respectiv Republica Moldova. 



“Suntem onoraţi să colaborăm cu specialiştii în turism din Republica Moldova care şi-au exprimat intenţia de a contribui şi de a face parte din această comunitate de dezvoltare şi promovare a turismului transfrontalier, de a alocă timp preţios pentru aceste iniţiative, care poate la început înseamnă un efort pe care nu ştiu dacă sunt dispuşi să îl facă, dar care în timp se va demonstra că le va aduce un câştig uriaş atât pentru dezvoltarea comunităţilor pe care le reprezintă, cât şi la nivel de instituţie şi individual. Avem interese comune în dezvoltarea turismului atât noi ADR Nord-Est şi membrii grupurilor de lucru în turism pe care le coordonăm în România,  cât şi reprezentanţii industriei din Republica Moldova. Tot ceea ce trebuie să facem este să ne punem la treaba creativitatea şi cunoştinţele şi să concentrăm iniţiativele locale în produse de turism integrate, la nivel transfrontalier. Aceste produse transfrontaliere trebuie să le ofere turiştilor o experienţă memorabilă într-un spaţiu geografic încărcat de elemente culturale şi istorice comune, prin crearea de rute noi, produse inovative şi tipuri de turism nişate, pe care să le facem cunoscute la nivel mondial. Gastronomia şi turismul rural, turismul viticol, precum şi turismul cultural se caracterizează prin unicitate şi identitate specifică Regiunii Nord-Est România şi Republicii Moldova. Turiştii sunt încântaţi să descopere aceste trăsături specifice comune. Nu ne rămâne decât să le punem în valoare”, a declarat Roxana Slemco. Director Executiv ADR Nord-Est.



Initiativele locale mentionate sunt proiecte de succes finantate din programul de cooperare transfrontaliera Romania-Moldova pe care le vom exemplifica mai jos in articol.

ADR Nord-Est coordoneaza acest program de cooperare transfrontaliera prin Birourile de Cooperare Transfrontaliera special infiintate pentru cele doua granite la Iasi si Suceava si care implementeaza Politica Europeana de Vecinanate in ce priveste Republica Moldova si Ucraina.
 
Iata cateva exemple de astfel de proiecte:

Ştefan cel Mare – istorie comună, patrimoniu comun, Soroca-Vaslui - Conservarea şi promovarea patrimoniului cultural şi istoric al raionului Soroca şi al judeţului Vaslui este obiectivul unui proiect implementat de Consiliul Raional Soroca din Republica Moldova în parteneriat cu judeţul Vaslui şi Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” din Vaslui, România. În cadrul proiectului vor fi restaurate monumente reprezentative din cele două regiuni şi organizate evenimente transfrontaliere menite să consolideze identitatea culturală locală specifică şi dialogul cultural. De asemenea, urmează a fi finalizate lucrările de restaurare a Cetăţii Soroca şi restaurea Ansamblul Monumental „Statuia ecvestră a domnitorului Ştefan cel Mare”, situat în satul Băcăoani, judeţul Vaslui.

Proiectul are o valoare totală de peste un 1.664.118,40 Euro, dintre care cca 1.067.000 Euro este bugetul gestionat de Consiliul Raional Soroca.

Pe urmele lui Ştefan cel Mare - Două obiective turistice majore, dedicate erei lui Ştefan cel Mare, vor fi reabilitate în cadrul unui proiect ce prevede păstrarea patrimoniului cultural şi istoric din zona transfrontalieră Vaslui-Hînceşti. Este vorba despre Muzeul de Istorie şi Etnografie Ciuciuleni din raionul Hîncesti, Republica Moldova, şi ansamblul monumental de la Podul Înalt, judeţul Vaslui. Muzeul din Ciuciuleni va fi modernizat prin configurarea unui concept de amenajare, funcţionare şi revitalizare a unei săli dedicate domnitorului Ştefan cel Mare. Pe lângă investiţiile în infrastructură, vor fi organizate activităţi de promovare pentru cele două obiective restaurate, precum şi a tradiţiilor şi obiceiurilor comune din zona transfrontalieră. Valoarea totală a proiectului este de 1.651.344,65 Euro, dintre care 196.811,61 Euro constituie fondurile gestionate de Consiliul Raional Hînceşti.\



Călător pe meridiane culturale  - În cadrul proiectului, ce are drept scop promovarea culturii locale şi păstrarea patrimoniului, va fi reparat capital un drum unic din Republica Moldova, din pavaj de granit şi care are o vechime de aproape 100 de ani - strada centrală Ştefan cel Mare din oraşul Făleşti. De asemenea, va fi reconstruit şi Muzeul Raional de Istorie şi Etnografie „Lazăr Dubinovschi”.  De partea cealaltă a Prutului va fi reconstruit Muzeul „Ion Creangă” (Casa Bojdeucă – clădire de patrimoniu, curtea interioară şi clădirea-muzeu). Proiectul este realizat de Primăria oraşului Făleşti şi Consiliul Ra- ional Făleşti din Republica Moldova în parteneriat cu Consiliul Judeţean Iaşi. Valoarea totală a proiectului este de 1.721.162,59 Euro, din care 1.500.000 Euro sunt fonduri europene.

„Revitalizarea Mănăstirii Căpriana pentru promovarea patrimoniului ecleziastic unic prin cooperare transfrontalieră şi digitalizare” Specialiştii în restaurare şi patrimoniu mobil din ambele ţări sunt susţinuţi de Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova. În cadrul proiectului au fost achiziţionate echipamente pentru conservarea patrimoniului, specialişti din Republica Moldova au beneficiat de formare în cadrul laboratorului Complexului Naţional Muzeal Iaşi. Un Ghid de bune practici privind conservarea şi valorificarea obiectelor de patrimoniu, conceput de echipa de proiect, este pus la dispoziţia specialiştilor din domeniul muzeal. Primul muzeu ecleziastic din Republica Moldova a fost înfiinţat la Mănăstirea Căpriana din Republica Moldova, în cadrul căruia vor fi expuse artefacte ecleziastice arheologice. Ideea înfiinţării unui muzeu în cadrul Complexului Monastic Căpriana, care să protejeze şi să valorifice muzeal artefactele liturgice arheologice care au aparţinut mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, a apărut pe parcursul anilor în care aceste artefacte se aflau în proces de conservare-restaurare la Centrul de Cercetare şi Conservare – Restaurare a Patrimoniului Cultural din cadrul Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, România. Acest patrimoniu cultural transnaţional comun stă la baza înfiinţării primului muzeu religios din Republica Moldova, în incinta Mănăstirii Căpriana şi reprezintă obiectul unei expoziţii digitale permanente în cadrul Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi. În spaţiul Complexului Muzeal Naţional “Moldova” Iaşi a fost realizată o expoziţie digitală permanentă, unică în România, prin utilizarea tehnologiei imersive. Digitalizarea şi recrearea 3D în detaliu a exponatelor muzeale transformă felul în care muzeele interacţionează cu vizitatorii, iar echipa proiectului a realizat o ilustrare excepţională a aplicării acestei tehnologii. “Astfel, în prezent, ADR acţionează că un facilitator între actorii relevanţi din industria turismului pentru a impulsióna activităţile acestora aducând la masă discuţiilor peste 200 de reprezentanţi ai acestui sector în acţiuni de: cercetare, de planificare strategică (prin Planul Regional de Acţiune în Domeniul Turismului), de promovare prin diverse materiale scrise şi video, reprezentarea regiunii la diverse târguri de profil, organzarea celui mai important eveniment de profil din regiune la care sunt prezenţi majoritatea operatorilor din turism: Gala Anuală a Turismului de Regiunea Nord-Est (6 ediţii), prin formarea profesională a managerilor din turism, a ghizilor, pentru o dezvoltare durabilă şi un marketing digital modern”, ne-a declarat Roxana Slemco, Director Executiv ADR Nord-Est. 

În perioada 2021-2027, judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi, precum şi întregul teritoriu al Republicii Moldova vor beneficia de un nou program de cooperare transfrontalieră. Comitetul Comun de Programare, compus din reprezentanţi de pe ambele părţi ale graniţei, a aprobat primul draft de program, disponibil pentru consultare la Secţiunea Programare a site-ului Programului - https://www.ro-md.net/ro/2021-2027/programare

Majoritatea acţiunilor propuse spre finanţare în cadrul programului Interreg NEXT România - Republica Moldova reprezintă o continuare a investiţiei deja realizate de Programul Operaţional Comun ENI România-Republica Moldova 2014-2021.

Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est. a precizat că, în viziune celor care coordonează proiectele, Regiunea Nord-Est va fi un loc preferat din Europa în care oamenii să-şi dorească să muncească, să înveţe, să trăiască şi să investească,

„Faptul că într-o bună măsură munca noastră a dus la schimbarea la faţă a regiunii, faptul că un număr mare de oameni se bucură de rezultatele unei munci susţinute, de peste 20 de ani, reprezintă pentru noi o parte a succesului. În viziunea noastră Regiunea Nord-Est va fi un loc preferat din Europa în care oamenii să-şi dorească să muncească, să înveţe, să trăiască şi să investească, un loc binecuvântat care are o mulţime de oportunităţi, are o natură frumoasă, are oameni inteligenţi si harnici dar are bineînteles şi nevoi, un loc în care mulţi şi-ar dori să trăiască.” spune Vasile Asandei.

În ceea ce priveşte colaborarea cu Republica Moldova, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a încheiat parteneriate cu instituţii publice şi organizaţii private din ţară, cu care a început să lucreze încă din 2010, derulând schimburi de bune practici şi know-how, cursuri de formare profesională, proiecte de dezvoltare a capacităţii instituţionale pe teme de dezvoltare regională.



Chiar anul trecut ADR Nord-Est a găzduit două delegaţii din Republica Moldova formate din membri ai Consiliului Regional pentru Dezvoltare a Regiunii de Nord şi a Regiunii Sud, respectiv reprezentanţi ai: Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord, administraţiei publice locale, sectorului privat, societăţii civile şi ai Agenţiei Internaţionale de Cooperare a Germaniei care au beneficiat de vizite de studiu la autorităţi locale, hub-uri de afaceri, companii publice şi private pe tema dezvoltării regionale privind domeniile: dezvoltare urbană, dezvoltare economică şi turism.



În plus, specialiştii ADR Nord-Est România au furnizat servicii de consultanţă şi formare profesională pentru Academia de Studii a Republicii Moldova, mai multe proiecte de asistenţă tehnică în Republica Moldova pentru United Nations Development Program pentru dezvoltarea unor scheme de grant pentru femeile antreprenoare sau pentru dezvoltarea capacităţii instituţionale a unor organizaţii non-guvernamentale care activează în domeniul mediului. De asemenea, în ultimii zece ani experţii ADR au lucrat cu diferite ministere de resort  din Republica Moldova cărora le-au furnizat asistenţă tehnică în procesul de construcţie instituţională şi legislativă a sectorului dezvoltării regionale.

Printr-o iniţiativă demarată în 2015, campania DESCOPERĂ Nord-Est, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est şi-a propus şi susţinerea sectorului turistic din regiunea ce străjuieşte graniţa cu Republica Moldova în acţiunile de promovare şi devoltare iniţiate de APL, ONG-uri şi mediul privat.



În domeniul turismului, ADR colaborează cu agenţii de dezvoltare regională, cu centre de cercetare şi formare profesională, cu universităţi şi asociaţii de promovare a destinaţiei  din toată Europa, din ţări cu tradiţie în turism de la care a obţinut şi a împărtăşit colaboratorilor din România şi Republica Moldova, modele de bună practică privind crearea şi promovarea de produse turistice pentru diferite tipuri de turism: cultural, rural, urban, cu temátică istorică, turismului activ, a turismului experiential, gastronomic, viticol, de business şi de teambuilding.

Conform versiunii de program de cooperare transfrontalieră pentru perioada 2021-2027, propusă de Comitetul Comun de Programare, turismul şi patrimoniul cultural, inclusiv reabilitarea infrastructurii legate de siturile de patrimoniu cultural vor fi finanţate dupa cum urmeaza:

Obiectiv specific program: Consolidarea rolului culturii şi turismului durabil în dezvoltarea economică, incluziunea socială şi inovarea socială

Domeniul de interventie:

 - Protecţia, dezvoltarea şi promovarea bunurilor publice de turism şi a serviciilor turistice

 - Protecţia, dezvoltarea şi promovarea patrimoniului cultural şi a serviciilor culturale

Tipul orientativ de activităţi care urmează a fi finanţate în cadrul acestor domenii de intervenţie poate fi următorul:

• Reabilitarea/modernizarea şi dotarea patrimoniului cultural;

• Reabilitarea infrastructurii legate de siturile de patrimoniu cultural;

• Promovarea patrimoniului cultural (campanii de promovare, evenimente culturale etc.);

• Promovarea platformelor digitale pentru turism;

• Promovarea siturilor de patrimoniu cultural şi includerea acestora în reţelele şi lanţurile de turism transfrontalier;

• Campanii comune, publicaţii, studii, strategii de îmbunătăţire a potenţialului turistic transfrontalier;

• Schimb de cunoştinţe şi bune practici în domeniul întreţinerii şi revitalizării zonelor şi siturilor de patrimoniu cultural care cresc atractivitatea şi potenţialul turistic;

• Înfiinţarea de reţele comune în domeniul turismului şi culturii.



“Nu sunt sume mari alocate dar ele vor creşte în exerciţiul financiar 2021-2027. Politică de Vecinătate a intrat în zona de dezvoltare regională, în directoratul de dezvoltare regională. Există surse alocate în mod explicit pentru graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova, se pot dezvoltă proiecte în comun. Pentru Republica Moldova au fost deblocate resurse importante de către Comisia Europeană, pentru sprijinirea pe diverse proiecte”, declara dl Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.

În rolul sau de autoritate de gestionare a fondurilor europene in domeniul dezvoltarii regionale, ADR Nord-Est este structura regională din Romania cu cei mai mari indicatori obtinuti in cei aproape 23 de ani de functionare:

  • 25 programe implementate (PHARE CES, PHARE TVET, FND, POS CCE, POR):
  • peste 9.300 aplicaţii primite şi evaluate;
  • 1988 milioane de Euro fonduri atrase in regiune (1999-2021);
  • 2856 proiecte selectate, contractate, controlate şi monitorizate;