ACTUALITATE

Exclusiv de la Kiev. Iulian Chifu: Daţi-ne argumente ca să vă putem ajuta când România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene

Din ianuarie România preia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar pentru a beneficia de o susţinere din partea ei este necesar ca Republica Moldova să ofere cât mai multe argumente că are nevoie şi vrea. Aceasta este declaraţia lui Iulian Chifu, analist de politică externă român, director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, prezent la cea de a doua reuniune Republica Moldova - Ucraina – Georgia care are loc la Kiev, în exclusivitate pentru TVR MOLDOVA. Mai multe declaraţii le puteţi viziona în interviul integral.

TVR MOLDOVA  - A fost prima reuniune pe 2 martie la Chişinău, acum este a doua reuniune la Kiev, ce ar trebui să urmeze în relaţiile trilaterale, Republica Moldova - Ucraina - Georgia, ca să evoluăm de la conferinţe şi discursuri spre anumiţi ipaşi concreţi pe care UE îi aşteaptă de la cele trei capitale?
 
I. Chifu - Avem deja un pas important care se consumă aici la Kiev, este vorba despre semnarea acelei formule de adunare interparlamentară  a celor trei state, care au acordul de asociere cu UE şi care sunt cele mai avansate în domeniul reformelor pentru că mai există alte trei ţări în Parteneriatul Estic care intră în discuţii. Evident că este important ca cele trei state să înceapă să dezvolte proiecte comune dincolo de această reuniune care este importantă. De asemenea trebuie să implice în mod automat statele baltice Polonia şi România adică statele din flancul etic, ele pot încerca cooperări fie în formatul B9 fie în formatul Polonia - România şi statele Baltice direct.

Tocmai pentru a marca faptul că acesta este drumul spre UE, spre occident şi de a obţine şi sprijinul statelor vecine în această direcţie. Va exista o descindere la Washington la sfârşitul lunii iunie a acelor trei şefi de Parlamente împreună şi cu susţinerea celor trei state baltice, tocmai pentru a atrage atenţia asupra problematicii din regiunii.  
 
TVR MOLDOVA - Care va fi reacţia Moscovei după aceste evenimente care se consumă având în vedere că în 2019 este un an electoral atât pentru Republica Moldova cât şi pentru Ucraina?
 
I. Chifu - Federaţia Rusă are reacţii întotdeauna pentru orice timp de sesizare, dar lucrurile nu trebuie să fie privite într-o formă descurajantă. Important este afirmarea suveranităţii a integrităţii teritoriale şi a independenţei celor trei state care se afirmă inclusiv prin adoptarea unor obţinui de securitate de prosperitate. Dar mai ales ceea ce va fi crucial, va fi votul şi orientarea strategică a Republicii Moldova, în al doilea rând menţinerea orientării în privinţa Ucrainei. Acolo unde să zicem că avem emoţii mai puţine. Pentru că menţinerea acelui război, anexarea Crimeei şi agresiunea militară rusă din estul Ucrainei  a creat din Rusia un duşman şi indiferent de cine va veni la conducerea statului ucrainean posibilitatea unei reorientări este nulă pentru că populaţia în sine este pornită pe linie proeuropeană. 
 
TVR MOLDOVA -
Aţi pomenit de România în această ecuaţiei de cooperare regională, Republica Moldova - Ucraina - Georgia, în 2019 la 1 ianuarie România preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, ce credeţi că ar trebui să facă cele trei state pe deoparte şi care ar trebui să fie agenda Bucureştiului în această preşedinţie, pentru că în primul rând sunt două ţări de frontieră cu România?

I. Chifu - Agenda pe politică externă, securitate şi apărare nu se face numai de către statul care preia preşedinţia rotativă şi aici intervine înaltul reprezentat şi aici e doamna Mogherini. Suntem şi într-o perioadă complicată e sfârşitul unui mandat sunt alegeri europarlamentare sunt câteva probleme 29 martie 2019 este Brexitul,  avem 9 mai care semnifică relansarea strategică a Europei, deci sunt o serie de momente care aglomerează agenda europeană, ceea ce putem face şi ceea ce va face România, să nu uităm că împlinim 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic şi România va avea un asemenea subiect pe agendă şi vom avea aceste dezbateri la Bucureşti vizând în primul rând PE la fel pentru extindere şi pentru Balcanii de vest există un moment special pregăti de către România în timpul preşedinţiei sale. Dar încă o dată daţi-ne argumente ca să vă putem ajuta.

În totdeauna reformele şi elementele de faţă acestea sunt cel care contează şi nu neapărat numai ce îşi doreşte un stat sau partenerii lui sau cei care prezidează grupul de prietenie cu Republica Moldova. 
 
TVR MOLDOVA - La 10 ani, care vor fi marcaţi la anul credeţi că Parteneriatul Estic se va rupe s-au va trebui reinventat cu alte mecanisme pentru acest parteneriat, pentru că aceste trei ţări nu pot aştepta deciziile politice ale celorlalte?
 
I. Chifu– PE este făcut şi în grup, dar şi pe formatul bilateral, fiecare stat cu UE. Deci fiecare este judecat pentru propriile sale rezolvări realităţi în egală măsură contează această cooperare în grup şi faptul că celelalte ţări iată au creat această coeziune. O vor face şi la Tbilisi mai departe este extrem de important pentru că demonstrează capacitatea de a lucra împreună în regiune şi de a lucra solidar. Reanclanşarea cu statele flancul estic nu vine decât să ajute la o asemenea dezvoltare