ACTUALITATE

Ex-directorul Spitalului Republican - nota unu autorităţilor pentru gestionarea pandemiei

post-img

Anatol Ciubotaru, ex-director al Spitalului Republican, oferă nota unu autorităţilor pentru gestionarea pandemiei de COVID-19. Medicul susţine că multe dintre acţiuni au fost executate fără viziune şi relevanţă, notează IPN.

„În primul rând, mare problemă este incertitudinea. Oamenii nu erau informaţi, în afară de statistică. Consider că e cel mai bine care a lucrat, este ofiţerul de presă al Ministerului Sănătăţii. Informa câţi bolnavi sunt zilnic şi gata. Nu a fost realizată o analiză amplă, un schimb de experienţă cu tehnici avansate de peste hotare”, a declarat Anatol Ciubotaru în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul de televiziune Jurnal TV.

De asemenea, Anatol Ciubotaru afirmă că medicilor le este interzis să vorbească despre stocurile şi tipurile de medicamente pe care le au.

„Nu au dreptul să spună, nu li se permite. Aceştia spun doar „acesta este protocolul şi totul este”. Aceasta nu este o invenţie, este un adevăr”, a adăugat fostul director al Spitalului Republican.

El precizează că aşa cum activează autorităţile din Moldova, „nu activează nimeni aşa în lume aşa. De ce se lucrează aşa? - E greu de înţeles”.

„Când au început să facă teste mai multe, a crescut şi numărul de îmbolnăviri. Ceea ce şi-au zis ei acuma este că„ trebuie să îmbunătăţim indicatorii: Nu facem 2000 sau 3000 de teste, facem doar 1000 de teste”. Au făcut 1000 de teste dintre care o treime sunt infectaţi. Nu este nicio relevanţă. Suntem ca o barcă fără cârmă: aşa cum o duce valurile, aşa şi merge”, a concluzionat ex-directorul Spitalului Republican.

Anatol Ciubotaru, a fost demis din funcţie pe 24 martie, după ce a testat la un laborator privat patru medici care lucrau cu bolnavii de COVID-19 din secţia de terapie intensivă. Atunci, premierul Ion Chicu declara că decizia de a face modificări la nivelul managementului SCR a fost luată cu scopul „de a spori capacităţile instituţiei de a face faţă provocărilor epidemiologice”. În locul lui Anatol Ciubotaru a fost numit director Andrei Uncuţa.

La două săptămâni după decizia de eliberare din funcţie, medicul-chirurg Anatol Ciubotaru deja se ocupa de elaborarea unui program de prevenire a îmbolnăvirii medicilor din Centrul de diagnosticare şi triere a pacienţilor infectaţi cu COVID-19 din Hanovra, Germania.