Europarlamentarul Eugen Tomac: Credibilitatea de care se bucură Maia Sandu la Bruxelles este un avantaj uriaş
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Europarlamentarul Eugen Tomac: Credibilitatea de care se bucură Maia Sandu la Bruxelles este un avantaj uriaş

Europarlamentarul român Eugen Tomac declară că are toată încrederea în premierul Maia Sandu şi va susţine actualul Guvern de la Chişinău, însă are rezerve faţă de ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, care spune că l-a dezamăgit. „A fost mai mult decât o gafă când a făcut afirmaţia privind Transnistria”, declaraţia a fost făcută într-un interviu pentru TVR MOLDOVA.

„Am toată încrederea în premierul Maia Sandu, în faptul că este un politician de bună credinţă, un om care şi-a asumat un rol extrem de delicat într-un context în care niciodată nu îşi imagina că va ajunge, în situaţia ca fostul ei contra candidat, preşedintele Dodon, să fie cel care o va învesti în această poziţie, dar iată că viaţa politică te pune în situaţii imposibile,” a declarat Tomac. 

În legătură cu înlăturarea lui Vlad Plahotniuc de la putere, politicianul spune că astfel s-a făcut primul pas, „în sensul că a fost înlăturat din spatele instituţiilor statului, de obicei se spune cineva care a stat în faţă, nu, el a stat în spate - Plahotniuc, şi a coordonat toate instituţiile statului nu în cele mai democratice practici. Acest lucru a semănat foarte multă teamă în societate şi oamenii şi-au dorit în mod real schimbarea, şi nici nu a fost taxată atât de profund Maia Sandu pentru faptul că a acceptat acest compromis de a fi susţinută de socialişti, care sunt pro-ruşi, care au o agendă clară pro rusă şi nu o să mă dezic niciodată de această exprimare: ei sunt un partid care exprimă transparent interesele Federaţiei Ruse în Republica Moldova, şi iată că ce părea imposibil s-a întâmplat.”


Credibilitatea de care se bucură la Bruxelles Maia Sandu este un avantaj uriaş pentru R. Moldova la ora actuală, consideră eurodeputatul.

Eu sunt convins: cu multă muncă, foarte mult efort, ceea ce va putea să reuşească va conta foarte mult pentru R. Moldova, atât timp cât voi simţi că cel puţin din punct de vedere al acţiunii politice ale Guvernului nu existe derapaje. Voi fi decent în relaţia cu actualul Guvern, în mod special cu primul ministru, pentru că ministrul Afacerilor Externe m-a dezamăgit. A fost mai mult decât o gafă când a făcut afirmaţia privind Transnistria. Un om care are pregătire de diplomat nu poate face asemenea erori, într-un stat care este foarte fragil şi s-a născut pe baza acestui conflict. Am vrut să fac această afirmaţie pentru că a fost prea mult, trebuia să nu se întâmple, dar, eu am mari reţineri faţă de capacitatea ministrului de externe de a mişca lucrurile înainte, dacă pe un subiect atât de sensibil a avut o abordare atât de simplistă.”

Interviul integral îl puteţi Urmări aici. 

 
Similare
RECOMANDĂRI