Europarlamentar: Instabilitatea politică şi schimbările frecvente de guvern din ultimii ani au încetinit implementarea reformelor în Republica Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Europarlamentar: Instabilitatea politică şi schimbările frecvente de guvern din ultimii ani au încetinit implementarea reformelor în Republica Moldova

Asigurarea unor alegeri libere şi democratice, în care se respectă un sistem politic transparent, rezultat de pe urma unor alegeri legitime, este o precondiţie pentru sprijinul european de orice natură, iar modalitatea în care se vor desfăşura aceste alegerile prezidenţiale va avea un impact important asupra relaţiilor UE – Republica Moldova. Despre aceasta vorbeşte europarlamentarul român Siegfried Mureşan, care, într-o declaraţie de presă, subliniază că alegerile din 1 noiembrie vor fi un test pentru democraţia şi statul de drept din Republica Moldova, iar autorităţile trebuie să asigure un proces electoral corect, transparent şi democratic.

Euroaparlamentarul a amintit despre Raportul privind punerea în aplicare a Acordului de Asociere cu UE, de către R. Moldova, votat în Patrlamentul European zilele trecute, şi a subliniat că instabilitatea politică şi schimbările frecvente de guvern din ultimii ani au încetinit implementarea reformelor în Republica Moldova.

„De la semnarea Acordului de Asociere UE – Republica Moldova din anul 2014, Uniunea Europeană a fost un partener de încredere pentru Republica Moldova şi a oferit ţării un sprijin financiar substanţial, precum şi asistenţă tehnică şi sprijin politic pentru reformare, toate acestea în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova.

Pe de altă parte însă, Guvernul Republicii Moldova a îndeplinit doar parţial condiţionalităţile agreate şi a atras doar o parte din asistenţa macrofinanciară pusă la dispoziţie de Uniunea Europeană”, declară Siegfried Mureşan.

 

Mureşan reiterează că Parlamentul European cere în continuare Guvernului Republicii Moldova să implementeze măsurile necesare pentru a consolida statul de drept şi standardele democratice, pentru a asigura independenţa, imparţialitatea şi eficacitatea sistemului judiciar, pentru a elimina corupţia, pentru a asigura libertatea de exprimare şi independenţa mass-media, precum şi pentru a asigura o societate civilă puternică.

„Nu în ultimul rând, cerem autorităţilor din Republica Moldova să accelereze procesul de urmărire penală în cazul fraudei bancare, să îi aducă pe toţi cei responsabili în faţa justiţiei fără întârziere şi să recupereze fondurile pierdute.

Cu cât reformele asumate la aceste capitole în Acordul de Asociere vor fi implementate mai rapid, mai clar şi mai convingător de către Republica Moldova, cu atât sprijinul Uniunii Europene poate fi mai consistent pentru Republica Moldova”.

Similare
RECOMANDĂRI