ACTUALITATE

Europarlamentar despre şase ani ai regimului liberalizat de vize UE – Republica Moldova

Uniunea Europeană a transmis prin această liberalizare un semnal foarte clar că parcursul Republicii Moldova este alături de UE şi de valorile europene. Opinia aparţine europarlamentarului român, Victor Negrescu şi a fost exprimată în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.

Europalamentarul spune că actorii politici de la Chişinău trebuie să înţeleagă că liberalizarea regimului de vize pentru Republica Moldova este un drept conferit de UE ca urmare a respectului ce îl poartă UE faţă de cetăţenii din Republica Moldova.

„Am fost membru al Parlamentului European şi am sprijinit acest Acord ce permite libera circulaţie. Atunci am spus că este un prim-gest reparator faţă de Republica Moldova şi faţă de faptul că de multe ori a fost soarta acestei ţări ignorată, fără să existe mai multe demersuri coerente în a sprijini Republica Moldova. UE a transmis prin această liberalizare un semnal foarte clar că parcursul Republicii Moldova este alături de UE şi de valorile europene, a oferit cetăţenilor Republicii Moldova să se simtă cetăţeni de prim rang în UE, au aceleaşi seturi de drepturi şi cei din UE. Actorii politici trebuie să înţeleagă că este un drept ce trebuie să fie menţinut prin respectarea angajamentelor luate faţă de Europa şi aceste angajamente sunt necesare pentru Republica Moldova”, a spus Victor Negrescu.

Totodată, el susţine că autorităţile de la Chişinău trebuie să avanseze în agenda de reforme asumate faţă de UE.

„Nu vreau să prezint lucrurile ca o ameninţare, această liberalizare a fost condiţionată de anumite angajamente, ce sunt setate clar, dacă UE consideră la un anumit moment că acele angajamente sunt puse în pericol de o măsură luată de Republica Moldova, atunci automat vom intra într-un proces de analiză şi de discuţii cu Executivul din Republica Moldova”, a punctat el.

Amintim că astăzi, 28 aprilie, se împlinesc şase ani de când cetăţenii Republicii Moldova beneficiază de regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. În această perioadă, milioane de cetăţeni au traversat liber spaţiul comunitar. Republica Moldova a fost prima ţară din componenţa asociaţiei de state numite Parteneriatul Estic căreia i s-a acceptat în 2014 regimul liberalizat de vize.

Republica Moldova a început negocierile cu Uniunea Europeană privind suspendarea vizelor încă în 2008 şi a avut nevoie de şase ani ca să atingă ţinta. De la 28 aprilie 2014, cetăţenii Republicii Moldova care deţin un paşaport biometric pot călători pentru o perioadă de 90 de zile în Spaţiul Schengen, dar nu mai mult de 180 de zile pe an.