Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Europarlamentar despre a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova: Mingea este în terenul autorităţilor de la Chişinău

De autorităţile R. Moldova depinde când va veni cea de a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova din partea UE. Despre acest lucru a declarat, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, europarlamentarul Dragoş Tudorache,  raportorul Parlamentului European pentru R.Moldova.

Potrivit lui, UE este pregătită să deburseze banii imediat când condiţionalităţile sunt îndeplinite. 

„Am avut o discuţie cu comisarul responsabil de politica de vecinătate a UE, am vrut să văd la nivelul Comisiei care este stadiul pregătirii, să mă asigur că din partea Comisiei Europene nu apar întârzieri sau dificultăţi şi apoi să văd care era înţelegerea Comisiei cu privire la condiţionalităţi. Comisarul m-a asigurat că din partea Comisiei Europene serviciile sunt pregătite să procedeze imediat când condiţionalităţile sunt îndeplinite să procedeze la eliberarea celei de a doua tranşe, nu este o problemă de timp or de disponibilitate financiară acolo. În acelaşi timp, comisarul mi-a spus că din discuţiile pe care le-a avut cu responsabilii de la Chişinău a primit asigurări că la finalul acestei săptămâni toate condiţionalităţile aşteptate la acest moment atât cele de natură legislativă, cât şi cele de natură metodologică vor fi îndeplinite, moment la care Comisia ar putea de săptămâna viitoare să declanşeze procedura de eliberare a tranşei”, a spus el.

Totodată, oficialul a menţionat că a purtat discuţii cu reprezentanţii politici de la Chişinău despre despre progresele făcute de către R. Moldova, despre stadiul îndeplinirii condiţionalităţilor.

„În discuţiile din această săptămână cu reprezentanţii Guvernului, am înţeles că pe Legea ONG-urilor sunt foarte multe amendamente aduse de către reprezentanţii societăţii civile şi partidele politice, ceea ce face procesul legislativ să dureze poate mai mult decât această săptămână. Acelaşi lucru şi cu privire la Legea privind spălarea banilor, unde se speră finalizarea procedurilor parlamentare în această săptămână. Mingea este în terenul autorităţilor de la Chişinău. Dacă până la finalul săptămânii paşii sunt luaţi, procedurile sunt îndeplinite şi informaţia este transmisă în timp util la Comisia Europeană, Comisia este pregătită să elibereze banii. Dacă se mai întârzie şi săptămâna viitoare, atunci se va mai prelungi cu o săptămână”, a spus Dragoş Tudorache.

Europarlamentarul s-a referit şi la cea de-a treia tranşă pentru R. Moldova din asistenţa macrofinanciară din partea UE, specificând că a expediat o solicitare în adresa Comisiei Europene, cerându-le prelungirea termenului Memorandumului până la finalul anului.

„Pentru tranşa a treia când am preluat dosarul am găsit lucrurile în suspans întrucât acolo se credea pierdută sau se abandonase cumva speranţa ca această tranşă să fie accesată tocmai pentru că Memorandumul expiră luna viitoare şi se considera că nu mai există timp pentru ea. Eu nu aş vrea să abandonez însă. Consider că încă 40 de milioane accesibili din acest cadru sunt bani importanţi pentru R. Moldova şi aş vrea să mă asigur că am epuizat toate variantele pentru a-i aduce în bugetul R. Moldova de aceea acum o săptâmână am scris o scrisoare reprezentanţilor Comisiei Europene, cerându-le flexibilitate maximă şi chiar prelungirea termenului Memorandumului până la finalul anului pentru a asigura disponibilitatea şi celei de-a treia tranşe, nu am primit un răspuns. Voi face săptămâna viitoare demersurile necesare cu reprezentanţii Comisiei pentru asta. Bineînţeles dacă această flexibilitate din partea Comisiei apare sper eu că şi din partea Guvernului R. Moldova să fie reciproc valabilă”, a precizat el.

Similare
RECOMANDĂRI