ACTUALITATE

Euronews: Populaţia Republicii Moldova ar urma să ajungă la 1,9 milioane până în anul 2100

post-img

Republica Moldova se află într-o listă cu zece ţări care se vor confrunta cu o reducere a populaţiei cu mai mult de 15 la sută până în 2050. Până în anul 2100, se constată că populaţia Republicii Moldova ar urma să ajungă la 1,9 milioane, se arată într-un studiu publicat de Euronews.

„Populaţia Europei de Est se va confrunta cu cea mai rapidă scădere din lume în deceniile următoare, conform estimărilor oficiale. Numărul de persoane din Bulgaria va scădea cel mai rapid, spun Naţiunile Unite, de la 7,08 milioane de acum până la 5,42 milioane până în 2050. O serie de alte ţări est-europene vor suferi o soartă similară: din Letonia şi Lituania, în nord, spre România şi Republica Moldova, spre sud”, scrie Euronews.

Potrivit sursei citate, „scăderea ratelor de fertilitate şi emigrarea economică sunt factori combinaţi ce duc la reducerea numărului de persoane din unele ţări din Europa de Est”.

Pronosticurile nu sunt favorabile pentru Republica Moldova. „Populaţiile din 51 de ţări sau zone ale lumii se aşteaptă să scadă între 2017 şi 2050. În mai multe ţări se aşteaptă ca populaţia să scadă cu mai mult de 15% până în 2050, inclusiv Bulgaria, Croaţia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Moldova, România, Serbia, Ucraina şi Ungaria.

În cel mai optimist scenariu, populaţia Republicii Moldova ar urma să ajungă la 1,9 milioane până în anul 2100. Până în 2020 rata fertilităţii se presupune că va fi extrem de scăzută – până la 1.23, iar speranţa la viaţă se va menţine la doar 71 de ani.

Republica Moldova ar urma să obţină performanţa de a ajunge la speranţa la viaţă de 83 de ani abia între anii 2095- 2100. Tot peste 80 de ani, estimează experţii, vom ajunge să facem progrese reale la capitolul mortalitatea copiilor până la vârsta de 5 ani, raportată la 1.000 de naşteri, când indicele ar urma să fie 3.9, acum fiind 14.4.

Cele 10 state care se vor confrunta cu reducerea rapidă a populaţiei sunt Bulgaria, Croaţia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Moldova, România, Serbia, Ucraina şi Ungaria.


Sursa foto: euronews.com