Eurodeputatul român Dragoş Tudorache, despre criza energetică din R. Moldova: UE poate să ofere sprijin financiar autorităţilor de la Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Eurodeputatul român Dragoş Tudorache, despre criza energetică din R. Moldova: UE poate să ofere sprijin financiar autorităţilor de la Chişinău

Republica Moldova se confruntă cu o criză acută în ceea ce priveşte sectorul energetic. Astăzi, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunţat că este decrecată stare de alertă în ceea ce priveşte consumul de gaze naturale. Criza cu care se confruntă autorităţile de la Chişinău poate fi depăşită cu ajutorul Uniunii Europene, care poate susţine financiar Republica Moldova. De această părere este europarlamentarul român, Dragoş Tudorache, care a participat la ediţia de astăzi a emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

„Politic, ceea ce Uniunea Europeană trebuie să facă pentru R. Moldova este să vină cu un sprijin, pentru că este şi un mesaj politic foarte important. Sunt două planuri:o soluţie cât se poate de practică pentru alimentarea cu gaze, trebuie să găsim disponibilitate de gaz la niştre preţuri rezonabile pentru R. Moldova. Bineînţeles că trebuie să ţinem cont aici şi de realitatea de pe piaţa energiei la niverl european. Preţurile cresc peste tot, nu doar în r. Moldova. Dincolo de acest element operaţional, cred că ce mai poate face UE este să sprijine financiar”, a declarat europarlamentarul român, Dragoş Tudorache.

În contextul în care ţara se confruntă cu o criză de gaze naturale, iar gazoductul Iaşi-Ungheni a fost declarat funcţional, Dragoş Tudorache spune că rămâne doar ca să fie soluţionată problema sursei de materie primă. Mai exact, de unde pot fi luate gazele naturale care prin conductă ar ajunge la cetăţenii R. Moldova.

„E bine că există în primul rând ca infrastrutură şi m-am bucurat şi eu să aflu că din punct de vedere tehnic, acest gazoduct este pregătit să primească gaze. Ceea ce înseamnă că măcar acest impediment de ordin logistic este depăşit. Acum trebuie să găsim şi gazele care să curgă prin acest gazoduc. Asta ţine de unde găsim sursa de gaz care să ajung în R. Moldova.”

Totodată, eurodeputatul român a apreciat modalitatea prin care autorităţile de la Chişinău negociază contractul de livrare a gazelor cu cei din Federaţia Rusă. Dragoş Tudorache a mai menţionat că acest subiect nu trebuie politizat.

„Este o decizie înţeleaptă ca aceste negocieri să se poarte la nivel de companii, bineînţeles cu implicarea autorităţilor statului la nivelul potrivit. Nu cred că trebuie politizat mai mult acest subiect”, a spus Dragoş Tudorache în platoul TVR Moldova.

Preicizăm că, a fost instituită stare de alertă privind consumul de gaze în Republica Moldova. Anunţul a fost făcut de ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a precizat că începând de astăzi s-a trecut pe păcură, pentru a reduce consumul de gaze. 
„A fost anunţată stare de alertă privind aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova. Starea de alertă este că instituţiile statului responsabile să poată întreprinde acţiuni de aprovizonare cu gaze a cetăţenilor”, a declarat Andrei Spînu. 

Totodată, Andrei Spînu a precizat că starea de alertă este valabilă pentru luna octombrie, timp în care vor continua negocierile cu Gazprom privind prelungirea contractului şi stabilirea unui preţ avantajos la gaz.Pentru a economisi gazul, ministrul a precizat că Centrala Electrică de la Cuciurgan va activa doar pe cărbune.  
Similare
RECOMANDĂRI