ACTUALITATE

Este sărbătoare pentru întreg spaţiul românesc - Ziua Culturii Naţionale. La bustul lui Mihai Eminescu au venit să depună flori zeci de oameni

Este sărbătoare pentru întreg spaţiul românesc. Marcăm Ziua Culturii Naţionale - un prilej în plus pentru a ne aminti de contribuţia inestimabilă pe care au adus-o culturii române ilustrele personalităţi ale neamului. Sărbătoarea capătă şi mai multă importanţă întrucât este ziua de naştere a marelui poet Mihai Eminescu. La bustul luceafărului literaturii române, unde au răsunat azi celebrele sale versuri, au venit să depună flori zeci de oameni, demnitari şi politicieni.

Primii au depus flori la bustul marelui poet român, şeful statului Maia Sandu, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, premierul Natalia Gavriliţa şi ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Ziua culturii să o sărbătorim în fiecare zi prin multă muncă, efort, talent şi prin descoperirea şi sprijinirea talentelor. Este tare important să ştim să apreciem moştenirea culturală transmisă de la părinţii şi bunicii noştri”.

NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: „Guvernul va munci pentru a susţine oamenii de cultură, pentru a investi în edificiile de cultură, ca să promovăm valorile culturale ale ţării noastre fără care nu putem fi ceea ce suntem”.

SERGIU PRODAN ministrul Culturii: „Vom depune eforturi ca statutul omului de cultură în Republica Moldova să-şi recapete prestigiul şi să revină la locul cuvenit. Investind în cultură, de fapt, investim în ziua de mâine. Incultura ne costă scump”.

Un omagiu poetului naţional Mihai Eminescu a adus ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, care a venit să cinstească memoria marilor personalităţi ale culturii române de pe ambele maluri ale Prutului.

SINCRON Excelenţa Sa DANIEL IONIŢĂ ambasadorul României în Republica Moldova: „Să le mulţumim tuturor celor care au contribuit, cu operele lor, la înscrierea operei române şi culturii române în patrimoniul universal. Totodată, să ne gândim şi la cei care sunt în momentul de faţă şi să ne dăm seama, cu ocazia zilei de astăzi, că fără cultură, practic, un popor nu poate exista”.

Ca în fiecare an, la bustul lui Mihai Eminescu au venit mai mulţi poeţi pentru a elogia opera lăsată de luceafărul literaturii române.

TEO CHIRIAC preşedinte, Uniunea Scriitorilor din Moldova: „Astăzi am venit aici în acest spaţiu sacru pentru ca să aducem flori vii în semn se respect şi recunoştinţă. Prin opera sa, poetului Mihai Eminescu sintetizează valorile spirituale ale neamului românesc„.

La Chişinău a venit să marcheze Ziua Culturii naţionale şi o delegaţie din România, deputaţi şi primari ai oraşelor înfrăţite cu Chişinăul.

GABRIEL PLEŞA primar, municipiul Alba Iulia: „Ceea ce reprezintă Eminescu pentru cultura naţională este greu de egalat. Până la urmă este simbolul fiinţei noastre naţionale”

ION CEBAN, primarul general al municipiului Chişinău: „Este ziua în care trebuie să depunem mult efort să învăţăm a crea şi să fim atât de insistenţi aşa cum a fost şi Mihai Eminescu - geniu al literaturii”.

BORIS VOLOSATÎI deputat în Parlamentul României: „Eminescu în nici 40 de ani a făcut atâta cât au făcut toate generaţiile până la el pentru a determina că suntem română şi punctum”.

Ziua Culturii Naţionale este marcată anual pe 15 ianuarie atât în România, cât şi în Republica Moldova.