Episcopul Unirii, Iuliu Hossu, va fi beatificat de Papa Francisc, la Blaj
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Episcopul Unirii, Iuliu Hossu, va fi beatificat de Papa Francisc, la Blaj

La liturghia pontificală din 2 iunie, de la Blaj, Papa Francisc îl va beatifica pe episcopul Unirii, un apărător neînduplecat al bisericii catolice. Iuliu Hossu a trăit decenii de suferinţe în iadul comunist însoţit fiind în timpul detenţiei doar de puterea credinţei. Dar viaţa sa este strâns legată de momentul sublim al istoriei României, Rezoluţia Unirii de la 1 Decembrie 1918.

După aproape şase decenii  de la Marea Unire, sunetul vocii episcopului Hossu, cel care a rostit proclamaţia de la Alba Iulia, a fost înregistrat pe ascuns, în1969. Documentul audio a intrat în patrimoniul naţional datorită unui preot şi a doua călugăriţe. Aceştia au reuşit să pătrundă fără ştirea Securităţii comuniste care îl ţinea sub arest pe episcopul Unirii în mănăstirea de la Caldăruşani.

Înregistrarea a ajuns în mâinile unui trimis al Vaticanului în România venit să-l viziteze pe Iuliu Hossu.

Iuliu Hossu i-a transmis Sfântului Părinte că îi este imposibil să accepte această onoare cât timp biserica Sa este persecutată.

În aceste condiţii, Papa l-a numit Cardinal în secret pentru a-l proteja de represaliile regimului comunist.

A murit la scurt timp după ce a lăsat posterităţii vocea care a răsunat în 1918 în faţa mulţimii adunate la Alba Iulia. Alături de Vaida Voievod, Vasile Goldiş şi Miron Cristea, viitorul Patriarh al României, episcopul Hossu i-a înmânat Regelui Ferdinand actul Unirii Transilvaniei cu Regatul României.

A fost arestat în 28 octombrie 1948, iar o lună mai târziu a fost interzisă şi Biserica Greco-Catolică. A fost torturat fizic şi psihic în mai multe unităţi de arest, dar în ciuda regimului de exterminare la care fost supus nu a renunţat la credinţa sa.

În 1955, şeful Guvernului, Petru Groza i-a oferit scaunul de mitropolit în biserica ortodoxă dar Iuliu Hossu nu s-a clintit. A fost nevoit să trăiască în izolare la Mănăstirea Căldăruşani, până la sfârşitul vieţii.

A murit la 85 ani. A fost îngropat în fugă, a doua zi, la ordinul autoritaţilor comuniste care se temeau să nu provoace revolta credincioşilor catolici. Rămăşiţele sale au fost exhumate şi transferate la Cluj pentru beatificare.

Martiriul cardinalului secret al Romaniei a facut înconjurul lumii. Însuşi Papa Ioan Paul al II-lea s-a recules la mormântul său din cimitirul Bellu Catolic, la vizita sa din 1999.

Similare
RECOMANDĂRI