ACTUALITATE

Epidemiolog: Trombozele sunt reacţii foarte rare în cazul vaccinării cu Johnson&Johnson

post-img

Reacţiile adverse ale vaccinului Johnson&Johnson sunt foarte rare. Cheaguri de sânge au fost raportate – un caz la 5 milioane de persoane, conform unui studiu efectuat în SUA, a precizat Angela Paraschiv, medic-epidemiolog, şefa disciplinei de epidemiologie din cadrul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”, în cadrul unui eveniment live de discuţii despre vaccinurile anti-COVID-19.

Epidemiologul a precizat că serul american Johnson&Johnson se utilizează în 45 de state ale lumii, fiind aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului. Vaccinul este asemănător cu AstraZeneca şi Sputnik. Protecţie maximă împotriva coronavirusului apare după 28 de zile de la imunizarea cu vaccinul american. Avantajul Johnson&Johnson constă în faptul că se administrează într-o singură doză. Serul este sigur şi eficient, la fel ca alte vaccinuri protejează împotriva formelor grave de boală, previne spitalizarea şi decesul şi se administrează persoanelor care au împlinit 18 ani.  

Totodată, responsabila de la USMF a menţionat că toate vaccinurile sunt eficiente împotriva noilor tulpini COVID-19, variantele Delta şi Lambada. O situaţie alarmantă privind COVID-19 se înregistrează în prezent în Rusia, o bună parte a cazurilor fiind varianta Delta. Cercetările din acea ţară au arătat că noua tulpină atacă foarte repede plămânii. Există riscul ca această nouă tulpină să ajungă şi în Republica Moldova, întrucât multe cazuri de COVID-19 în Republica Moldova sunt de import. În prezent varianta Delta a virusului este înregistrată în peste 120 de state ale lumii, a remarcat Angela Paraschiv.

Medicul recomandă oamenilor să se vaccineze, întrucât noile tulpini ale coronavirusului sunt mai contagioase, pot provoca forme grave ale bolii sau deces. Cercetările de la un spital de boli infecţioase din Chişinău au arătat că pacienţii care au trecut prin COVID-19 s-au reinfectat mai târziu, întrucât imunitatea este scăzută, iar anticorpii – de scurtă durată, a subliniat Angela Paraschiv.

Epidemiologul recomandă în special vaccinarea pacienţilor care mai au şi alte boli, cum ar fi diabet zaharat, cancer, dar şi imunitate compromisă.