Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Eminescu, simbol al culturii româneşti. Îl purtăm în suflet, ne curge prin vene, simţim, visăm şi iubim cu Mihai Eminescu.

Îl purtăm în suflet, ne curge prin vene, simţim, visăm şi iubim cu Mihai Eminescu. Astăzi se împlinesc 170 de ani de la naşterea marelui poet român. Bustul luceafărului literaturii române din Chişinău a fost înconjurat de flori în timp ce răsunau versurile sale. Tot în această zi importantă, atât în Republica Moldova cât şi în România, este marcată Ziua Culturii Naţionale.

Primul a depus flori şeful statului, Igor Dodon, alături de preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Ei au fost însoţiţi de membrii Guvernului, dar premierul Ion Chicu a lipsit.
 
Mai târziu, a venit să-i aducă un omagiu poetului nepereche şi primarul de Chişinău, Ion Ceban. El a fost scurt în declaraţii.
 
ION CEBAN, primarul oraşului Chişinău: „Marele Poet astăzi dar şi în fiecare zi ar trebui omagiat pentru lucrările care le-a făcut, creat.”
 
Perfecţiunea cuvântului şi dragostea de frumos o sorb din creaţia-i măreaţă şi generaţiile actuale de poeţi, care vin an de an să-i aducă un omagiu inegalabilului Eminescu.
 
VLADIMIR BEŞLEAGĂ, scriitor: „Eminescu a apărut într-un moment de înflorire supremă evoluţie a limbii. A fost şi a rămas expresia totală. De atunci, cuvintele s-au banalizat, s-au şters, s-au îmbătrânit, iar în poezia lui cuvintele rămân eterne.”
 
VLAD POHILĂ, lingvist: „Prezenţa lui a fost pentru noi salvatoare, una titulară. Bustul lui faptul că e aici ne amintea mereu cine suntem, că avem o limbă, o poezie, o literatură, o istorie şi cultură extraordinară.”
 
La bustul marelui Mihai Eminescu au venit nu doar scriitori, poeţi şi oameni de cultură, dar şi elevi de la liceele din Chişinău. După ce au depus flori, a urmat un recital de poezie.
 
Elevii spun că poetul rămâne emblematic şi pentru tânăra generaţie.
 
Mihai Eminescu, poet, prozator şi jurnalist român s-a născut pe 15 ianuarie 1850 la Botoşani. Este considerat geniul literaturii române. Astăzi, opera lui este tradusă în peste 80 de limbi. Începând cu anul 2013, Ziua de nastere a lui Mihai Eminecu fost desemnată Ziua Culturii Naţionale. Evenimentul de astazi de la Chişinău a culminat cu un recital muzical.
Similare
RECOMANDĂRI