ACTUALITATE

Elveţia este în curs de dezvoltare a unei noi strategii de cooperare cu R. Moldova pentru următorii patru ani

post-img

Elveţia este în curs de dezvoltare a unei noi strategii de cooperare cu R. Moldova în următorii patru ani. Potrivit Biroului pentru reintegrare, directorul Biroului de cooperare al Elveţiei în Republica Moldova, Caroline Tissot, a spus aceasta în cadrul întâlnirii de ieri cu vicepremierul Cristina Lesnic şi reprezentantul OMS în Moldova Igor Pokanevich.

Părţile au discutat despre marcarea a 20 de ani de activitate în Republica Moldova a Biroului de cooperare al Elveţiei, perioadă în care au fost realizate proiecte de dezvoltare în domeniul guvernării locale, dezvoltării economice etc., inclusiv oferite granturi pentru beneficiari din regiunea transnistreană, prin intermediul Programului Măsuri de Consolidare a Încrederii între ambele maluri ale Nistrului. Au fost trecute în revista activităţile realizate de către OMS si Biroul elveţian în implementarea componentei CBM. Cristina Lesnic a mulţumit pentru suportul oferit în construirea punţilor de încredere dintre ambele maluri şi pentru angajamentul de a contribui la bunăstarea locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Chişinăul susţine toate iniţiativele orientate spre bunăstarea cetăţenilor în cadrul CBM, a precizat Lesnic, potrivit Infotag.

Viceprim-ministra a punctat care este stadiul actual in procesul de negocieri şi a exprimat îngrijorările Chişinăului cu privire la deteriorarea situaţiei drepturilor omului în regiunea transnistreană. Totodată, Cristina Lesnic a menţionat că mizează pe sprijinul Elveţiei pentru îmbunătăţirea situaţiei drepturilor omului şi a subliniat priorităţile Guvernului pe componenta drepturilor omului. Caroline Tissot a informat că Elveţia este în proces de elaborare a noii strategii de colaborare cu Republica Moldova pentru următorii patru ani, context în care viceprim-ministra pentru Reintegrare şi-a exprimat disponibilitatea de a contribui la identificarea priorităţilor cheie, care vor stimula inclusiv încrederea în politicile promovate de către Guvern pentru locuitorii ambelor maluri şi vor contribui la reintegrarea ţării.

Reprezentanţii OMS şi ai Biroului Elveţian au dat asigurări că vor menţine conlucrarea eficientă şi transparenta activităţilor desfăşurate în regiunea transnistreană.