ACTUALITATE

Elveţia donează măşti, mănuşi şi dezinfectaţi instituţiilor medicale din zece raioane ale Republicii Moldova

post-img

Medici de familie şi asistenţi medicali din 68 de centre de sănătate şi 211 de oficii ale medicilor de familie din zece raioane în care se desfăşoară proiectul „Viaţă Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” vor primi măşti, mănuşi şi dezinfectaţi pentru protecţia faţă de COVID-19. Proiectul este finanţat de Biroul de cooperare al Elveţiei şi realizat de Institutul Elveţiei Tropical şi de Sănătate Publică.

Este vorba de 63 700 de măşti medicale de unică folosinţă, 54 600 de mănuşi nitril şi 760 litri de dezinfectant pentru mâini si suprafeţe. Acţiunea a fost coordonată cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în contextul situaţiei epidemiologice de criză cauzată de răspândirea virusului SARS-CoV-2.
 
Materialele vor fi livrate la sediul centrelor de sănătate şi distribuite oficiilor medicilor de familie din subordine, în două tranşe. În prima tranşă, vor fi distribuite loturile de mănuşi şi dezinfectanţi, începând de astăzi, miercuri, 25 martie 2020. În a doua tranşă - măştile medicale de unică folosinţă, începând cu 31 martie 2020.
 
Proiectul „Viaţă Sănătoasă” https://www.viatasan.md/ îşi focusează intervenţiile pe reducerea poverii bolilor netransmisibile, iar pacienţii care suferă de aceste boli, preponderent adulţii cu vârsta de peste 65 de ani, fac parte din grupul de risc sporit de a se îmbolnăvi de COVID-19. Riscul de îmbolnăvire pentru aceste persoane este de două ori mai mare decât la persoanele tinere şi adulţii sănătoşi.

Biroul de cooperare al Elveţiei face apel către managerii de instituţii medicale primare să acorde o atenţie sporită nevoii de informare a pacienţilor cu boli netransmisibile pentru identificarea timpurie a apariţiei semnelor infectării cu noul virus SARS-CoV-2 şi acordarea la timp a ajutorului medical necesar.
 
Proiectul „Viaţă sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” activează în raioanele: Făleşti, Ungheni, Ştefan Vodă, Cahul, Orhei, Criuleni, Taraclia, Vulcăneşti, Edineţ, Briceni. Proiectul este finanţat de Biroul de cooperare al Elveţiei şi realizat de Institutul Elveţiei Tropical şi de Sănătate Publică. Elveţia este cel mai mare donator bilateral de granturi în sectorul de Sănătate al Republicii Moldova.