Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Elicopterele SMURD de la Iaşi şi Galaţi vor continua să salveze vieţi în Republica Moldova

Elicopterele SMURD de la Iaşi şi Galaţi vor continua să salveze vieţi în Republica Moldova, iar unităţile de primiri urgente de la Chişinău şi Bălţi vor fi modernizate, cu sprijinul României. Protocolul de colaborare între Chişinău şi Bucureşti a fost prelungit pentru o perioadă de cinci ani. Anunţul a fost făcut de secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne din România, Raed Arafat, care se află într-o vizită oficială la Chişinău.

Raed Arafat a declarat că, în caz de necesitate, salvatorii din România ar putea interveni în situaţiile de urgenţă din Republica Moldova nu numai pe cale aeriană, ci şi pe cea terestră. Mai mult, în viitorul apropiat, la Cahul va fi lansat un proiect-pilot care va presupune intervenţia integrată în situaţiile de urgenţă.

 La rândul său, ministrul Afacerilor Interne de la Chişinău, Andrei Năstase, a anunţat că va propune ca Serviciul Unic de Urgenţă 112 să treacă în subordinea MAI-ului, astfel încât salvatorii să acţioneze cu mai multă operativitate.
 
În Republica Moldova, Serviciul Mobil de Reanimare şi Descarcerare a fost lansat în 2014. De atunci, aproximativ 20 de mii de oameni au beneficiat de asistenţă calificată.

Un alt proiect transfrontalier, SMURD 2, în valoare de 10 milioane de euro, va fi implementat până în 2022. Acesta prevede cumpărarea unor autospeciale sanitare şi de descarcerare, instruirea personalului şi construirea unor platforme de aterizare în Republica Moldova pentru elicopterele medicale venite din România.
Similare
RECOMANDĂRI