ACTUALITATE

Educaţie de calitate cu sprijin european, în nordul Republicii Moldova

Uniunea Europeană este principalul partener extern al Republicii Moldova, care susţine dezvoltarea zonelor rurale prin iniţiative ce aduc schimbarea în comunităţi. Un exemplu de implicare în astfel de proiecte este sprijinul acordat Centrului de Excelenţă în Horticultură şi Tehnologii Agricole de la Ţaul, din nordul Republicii Moldova. Cu ajutorul granturilor şi finanţărilor de la delegaţia Uniunii Europene, instituţia de învăţământ poate oferi o pregătire de cea mai înaltă calitate, astfel încât elevii săi să devină adevăraţi profesionişti în domeniul agriculturii.

Centrul de excelenţă în agricultură de la Ţaul este singura instituţie din Republica Moldova care formează profesionişti în legumicultură şi pomicultură, chiar de la nivel gimnazial. Aici tinerii nu doar că învaţă cele mai noi tehnologii, dar sunt implicaţi în procesul agricol.

„Nordul este mai mult specializat în pomicultură în creşterea fructelor şi parţial deja şi in creşterea legumelor, Accentul s-a pus mai mult pe spaţiile închis, in teren protejat. Avem o cultură a tomatelor Practic toate lucrările sunt efectuate de elevi.  1:59-2:05  Uitaţi aşa timp de legume in cazul de faţă avem tomate sunt crescute aici în loturile demonstrative”, a spus AUREL SERDEŞNIUC, director, Centrul de Excelenţă în Horticultură şi Tehnologii Agricole, Ţaul.

Instruirea noilor generaţii de specialişti, în funcţie de cerinţele pieţei muncii, a fost posibilă la centrul din satul Ţaul datorită mai multor proiecte de care a beneficiat instituţia. Cel mai recent este proiectul Uniunii Europene intitulat "Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova", implementat de Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare în parteneriat cu Pro Didactica.

„Fără investiţii serioase nu e posibil să faci faţă la acele necesităţi care se fac la ziua de astăzi. Am avut posibilitatea de beneficia de acele suporturi investiţionale. Uniunea Europeană desigur ne-a dat posibilitatea să reconstruim şi să modernizăm centru de excelenţă. În blocul de studii s-au investit aproape 20 de milioane de lei aici totul practic a fost renovat, aici vedem un suport. Un alt suport primit de la UE a fost energie şi biomasă in anul 2011”, a spus AUREL SERDEŞNIUC, director, Centrul de Excelenţă în Horticultură şi Tehnologii Agricole, Ţaul.

Anul acesta, instituţia a derulat, tot cu ajutorul Uniunii Europene, şi un experiment de proporţii în cultura de soia.

„Am experimentat o tehnologie inovativă de cultivare a soii deci acest proiect a fost posibil cu finanţare din partea UE prin intermediul educaţional pro didactica deci instituţia  a beneficat de o semănătoare performanta un imprăştietor de îngrăşăminte  şi respectiv material semincer pentru acest sector”, a declarat AUREL SERDEŞNIUC, director, Centrul de Excelenţă în Horticultură şi Tehnologii Agricole, Ţaul.

Cu trei ani în urmă, instituţia a beneficiat de sprijin din partea Uniunii Europene şi pentru construcţia unei sere moderne. Acolo elevii pot să observe culturile în spaţii închise.

„Această seră este performantă din mai multe puncte de vedere dacă observaţi este pe o fundaţie ceea rar întâlnim în republica Moldova. Cultivarea legumelor in spaţiu protejat astăzi aduce profit, dar să zicem, asa nu poţi creste pe un teren crescut cu peliculă şi doar atât deci este nevoie de nişte tehnologii mai moderne iată această seră le oferă posibilitatea să vadă să practice acele tehnologii care in final aduc rezultate”, a precizat AUREL SERDEŞNIUC, director, Centrul de Excelenţă în Horticultură şi Tehnologii Agricole, Ţaul.

Din păcate numărul elevilor care studiază în acest centru este în continuă scădere, iar pentru a schimba această situaţie, administraţia a decis să îşi perfecţioneze cadrele, la cel mai înalt nivel. Şi aici în ajutor le-a veni un proiect european.  

„Ceea ce ne-a fost acordat prin proiecte de abia suntem la un început de a simţi beneficiile lui pentru că de facto au felicitat mai mult cadrele didactice pentru formare dar urmează anterior ei să isi îmbunătăţească activitatea şi de toate lucrurile acestea să se bucure şi să benenficiete elevul. De aceea noi invităm la studii in instituţia noastră pentru că chiar suntem in stare la fel ca instituţiile aşezate geografic la oraş să oferim studii de calitate”, a spus LUDMILA IURCIŞIN, director adjunct, Centrul de Excelenţă în Horticultură şi Tehnologii Agricole, Ţaul.

Anul acesta, Delegaţia Uniunii Europene desfăşoară campania "UE pentru Moldova Rurală", menită să reflecte rezultatele şi schimbările reuşite în zonele rurale din Republica Moldova şi să prezinte oportunităţile oferite de Uniunea Europeană, iar Centrul de excelenţă de la Ţaul este unul dintre exemplele de succes.