După o ieftinire cu 5 şi 9 bani, benzina şi motorina se scumpesc cu până la 40 de bani
Sursa foto:Ziarul Financiar Vizualizari:

După o ieftinire cu 5 şi 9 bani, benzina şi motorina se scumpesc cu până la 40 de bani

Preţurile plafon de comercializare a produselor petroliere principale au fost majorate din nou. Un litru de benzină va costa 19 lei şi 49 de bani, faţă de 19.10, cât costa două săptămâni în urmă, iar un litru de motorină 17 lei şi 25 de bani, comparativ cu 17 lei, cât era anterior.

Pentru perioada 11.07.2018-24.07.2018, preţurile plafon de comercializare a produselor petroliere principale vor constitui:
  • 19,49 lei/litru pentru benzină (inclusiv: 9,23 lei/litru preţul conform cotaţiilor, 3,76 lei/litru cota accizului, 3,25 lei/litru marja comercială specifică şi 3,25 lei/litru TVA).
  • 17,25 lei/litru pentru motorină (inclusiv: 9,37 lei/litru preţul conform cotaţiilor, 1,76 lei/litru cota accizului, 3,25 lei/litru marja comercială specifică şi 2,87 lei/litru TVA).

În conformitate cu legea privind piaţa produselor petroliere, preţurile plafon de comercializare cu amănuntul pentru benzină şi motorină se calculează în baza cotaţiilor medii Platts recalculate în lei moldoveneşti reieşind din rata oficială medie de schimb a monedei naţionale stabilită de Banca Naţională a Moldovei în raport cu dolarul SUA pentru ultimele 14 zile calendaristice.

Comparativ cu preţurile plafon actuale, în perioada (26.06.2018-09.07.2018) cotaţiile medii Platts s-au majorat cu 25,42 USD/tona pentru benzină (+3,64%) şi 14,80 USD/tona pentru motorină (+2,29%). Cursul mediu de schimb al monedei naţionale în raport cu dolarul SUA a constituit 16,8275 lei/USD. Astfel, majorarea cotaţiilor medii Platts recalculate în lei moldoveneşti a constituit 0,39 lei/litru pentru benzină şi 0,25 lei/litru pentru motorină inclusiv TVA.

Celelalte componente ale preţului plafon, în ultimele două săptămâni, au rămas nemodificate fiind compuse din cota taxei pe valoarea adăugată de 20%, cota accizului de 3,76 lei/litru pentru benzină şi 1,76 lei/litru pentru motorină. Marja comercială specifică de 3,25 lei/litru include:

  •  prima furnizorului rafinăriei;
  •  costurile de transportare şi de asigurare a produselor petroliere pe teritoriul altor ţări;
  •  taxele pentru efectuarea procedurilor vamale şi plata pentru emisiile de poluanţi;
  •  cheltuielile pentru convertirea valutei;
  •  cheltuielile de transportare, depozitare şi comercializare a produselor petroliere pe teritoriul ţării (cheltuieli privind amortizarea activelor imobilizate cu destinaţie comercială; salariile, asigurarea socială şi asigurarea medicală a angajaţilor; reparaţia curentă a imobilizărilor cu destinaţie comercială; cheltuieli legate de locaţiunea imobilizărilor cu destinaţie comercială; cheltuielile de la obiectivele cu destinaţie comercială privind serviciile comunale, energia electrică, încălzirea etc; pierderi normative a produselor petroliere (perisabilitate);
  •  alte cheltuieli justificate şi necesare aferente activităţii de import şi de comercializare a produselor petroliere principale.
  •  profitul din activitatea comercializare cu amănuntul a produselor petroliere.

ANRE solicită consumatorilor care se vor confrunta cu situaţii, când preţurile de  comercializare cu amănuntul a carburanţilor aplicate de operatori vor depăşi preţurile plafon stabilite de ANRE, să comunice aceste cazuri la linia verde a ANRE: +373 800 10 008.

Similare
RECOMANDĂRI