Dumitru Mînzărari: Guvernarea socialistă a închis uşa UE, dar nu merge pe un demers anti-european deschis de frica revoltelor
Vizualizari:

Dumitru Mînzărari: Guvernarea socialistă a închis uşa UE, dar nu merge pe un demers anti-european deschis de frica revoltelor

Guvernarea socialistă a închis uşa Uniunii Europene pentru R. Moldova, dar nu merge pe un demers anti-european deschis de frica revoltelor sociale de felul celor care au dus la căderea regimului Ianukovici din Ucraina vecină, declară la Europa Liberă un fost secretar de stat din ministerul apărării, Dumitru Mînzărari.

Dumitru Mînzărari avertizează în acelaşi interviu asupra riscului unor cedări importante în viitor în faţa Rusiei.

„Riscul există şi e posibil ca Moldova să facă multiple cedări, să devină mult mai vulnerabilă în plan extern faţă de Federaţia Rusă, ceea ce va duce şi la vulnerabilităţi de ordine internă, datorită curentei strategii pe care guvernarea socialistă a selectat-o”, a declrat fostul secretar din Ministerul Apărării.

Potrivit lui Dumuitru Mînzărari, oricare relaţie economică, oricare contract economic cu o companie rusească creează o potenţială vulnerabilitate pentru un atac din partea Rusiei faţă de R. Moldova, pentru că toate companiile ruseşti sunt controlate şi direcţionate de guvernul rus.

„Propunerea sa de a deschide mai multe aeroporturi internaţionale o percep în felul următor: în primul rând, s-ar fi creat condiţii pentru a convinge publicul de necesitatea deschiderii aeroportului din Tiraspol pentru zboruri internaţionale, fapt care acum nu este permis. Deschiderea aeroportului din Tiraspol, dacă se va face, va fi doar din considerente militare, doar pentru a permite potenţial Federaţiei Ruse să-şi consolideze prezenţa şi influenţa în R. Moldova şi se va permite la fel creşterea independenţei economice şi politice a regimului de la Tiraspol”, a menţionat Dumitru Mînzărari.

Potrivit acestuia, ]n prezent[m asistăm la măsuri de prevenire a plecării PSRM-ului de la putere prin forţă ;i se creează condiţii ca să prevină un transfer democratic al puterii din partea PSRM către forţe democratice şi antiruseşti în Republica Moldova.

„Dodon a înţeles că o rezistenţă deschisă, o mişcare antieuropeană, antioccidentală deschisă îl va defavoriza, fiindcă va apărea un suport mult mai mare din partea Occidentului către forţele proeuropene din Moldova. Se aplică, într-un fel, strategia de război hibrid, pe care Rusia a aplicat-o în Ucraina. Dodon are nevoie de timp, paravanul acesta de fum, calmarea atât a populaţiei, cât şi a occidentalilor cu vorbele acestea dulci se fac pentru a evita opoziţia, atât o mobilizare a populaţiei în Moldova, fiindcă e mai dificil să mobilizezi populaţia contra dlui Dodon atunci când el spune că nu-i nicio schimbare pe linia vectorului european”, a conchis Dumitru Mînzărari.

 
Similare
RECOMANDĂRI