”Drepturile femeilor trebuie să existe nu doar pe hârtie, în legislaţie, dar trebuie să fie cu adevărat respectate”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

”Drepturile femeilor trebuie să existe nu doar pe hârtie, în legislaţie, dar trebuie să fie cu adevărat respectate”

Drepturile femeilor trebuie să existe nu doar pe hârtie, în legislaţie, dar trebuie să fie cu adevărat respectate de întreaga societate. Femeile din Republica Moldova trebuie să fie organizate pentru a ţine piept la toate responsabilităţile, totodată trebuie să existe mai multă pledoarie pentru egalitatea de gen. Aceste opinii ale ambasadoarelor acreditate la Chişinău referitor la drepturile femeilor din Republica Moldova au fost exprimate în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Ambasadoarea Marii Britanii în Republica Moldova, Lucy Joyce, a declarat că este foarte important ca drepturile femeilor să nu existe doar pe hârtie, dar să fie cu adevărat respectate de toată lumea. „Eu cred că există loc de mai bine în Republica Moldova şi aş dori să văd mult mai multe oportunităţi pentru femei, în special în domeniul afacerilor, antreprenoriatului. Eu cred că mult mai mult pot să facă femeile pentru a vorbi despre drepturile lor şi mă bucur să văd că în sectorul media independente acest lucru chiar este mai pronunţat”, a spus Lucy Joyce.

Ambasadoarea Germaniei la Chişinău, Julia Monar, susţine că se află de doar jumătate de an în Republica Moldova, dar a întâlnit foarte multe femei talentate şi educate. „Sunt cu adevărat mirată de faptul cum se descurcă femeile cu viaţa profesională fiind concomitent mame şi soţii. Cred că ele trebuie să fie foarte organizate, să ţină piept la toate aceste responsabilităţi”, spune diplomatul.

Ambasadoarea Suediei, Signe Burgstaller, susţine că în Moldova sunt multe femei deştepte, talentate şi cu multe resurse şi cel puţin în unele domenii femeile sunt conştiente de drepturile lor şi le revendică. Totuşi, diplomata consideră că ar trebui să existe mai multă pledoarie mai ales în regiunile rurale faţă de egalitatea de gen. „A fost înregistrat un anumit progres, cel puţin pe parcursul perioadei de când sunt eu aici. Evident, mai mult acest lucru s-a produs în domeniul legislativ şi de reglementare – a fost adoptată Strategia naţională pentru asigurarea egalităţii de gen, Strategia pentru combaterea şi prevenirea violenţei în familie. Acesta este un pas foarte important, desigur”, spune Signe Burgstaller. Potrivit ei, aceste legi trebuie implementate, dar şi alte lucruri trebuie făcute pentru a accelera reformele în domeniu.

Ambasadoarea Austriei, Christine Freilinger, spune că femeile din Moldova sunt extraordinare şi ca artiste, şi ca designeri, în economie, politică, viaţa socială, dar trebuie să fie mai active, să contribuie la bunăstarea ţării pentru a se dezvolta mai rapid.

Ambasadoarea Italiei la Chişinău, Valeria Biagiotti, consideră că încă multe lucruri rămân de făcut în Republica Moldova la capitolul egalitate de gen. Potrivit ei, se vede că femeile joacă un rol foarte important în întreţinerea familiei, dar este la fel de important ca ele să se poată pronunţa şi să poată vorbi despre drepturile lor.

Similare
RECOMANDĂRI