ACTUALITATE

Dragoş Tudorache: R. Moldova trebuie să se mobilizeze exemplar şi să utilizeze ajutorul UE oferit Parteneriatului Estic

post-img

Republica Moldova trebuie să se pregătească, să se mobilizeze exemplar şi să utilizeze fondurile şi ajutoarele în valoare de 140 de milioane de euro pe care Comisia Europeană le-a pus la dispoziţia ţărilor din Parteneriatul Estic. Declaraţia aparţine raportorului Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul român Dragoş Tudorache.

„Cred că este de la sine înţeles că acest efort va fi susţinut de Uniunea Europeană, pentru că avem o nouă dovadă a capacităţii de susţinere la nivel european şi a faptului că, pentru Bruxelles, Parteneriatul Estic a fost şi este in instrument politic extrem de valoros. Sper ca lucrurile să fie la fel de bine înţelese la Chişinău şi, ca urmare, să se investească energia necesară în valorificarea resurselor puse la dispoziţie.

Valorile Uniunii Europene sunt puternic ancorate în conceptul de solidaritate şi nicio propagandă care încearcă să inducă cetăţenii în eroare nu va putea să ne inducă în eroare. Suntem conştienţi de situaţia de criză pe care o traversăm şi de faptul că se încearcă să se folosească acest moment pentru a induce ideea că mecanismele europene nu funcţionează. Decizia de astăzi este doar una dintre cele care demonstrează contrariul şi ar fi bine să dăm dovadă de maturitate şi echilibru politic de la Bruxelles până la Bucureşti sau Chişinău”, declară europarlamentarul Tudorache, care subliniază că anunţul Comisiei Europene făcut astăzi, cu privire la realocarea a 140 de milioane de euro pentru ţările din Parteneriatul Estic, are la bază suportul politic al tuturor celor care cred în ideea de solidaritate europeană. 

„Mă bucur că Republica Moldova face parte din beneficiarii acestei solidarităţi”, declară Dragoş Tudorache. 

Europarlamentarul mai subliniază că, la cererea celor şase ţări din Parteneriatul Estic, Comisia Europeană va răspunde imediat prin susţinere directă prin distribuţie de echipamente medicale şi personale, cum sunt ventilatoare, kituri de laborator, măşti, ochelari şi costume de protecţie. Pentru aceste echipamente, Comisia Europeană colaborează cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi a alocat un buget de 30 de milioane de dolari astfel încât materialele necesare să fie achiziţionate imediat şi distribuite eficient sistemului medical din fiecare ţară. Un buget separat de 11,3 milioane de euro va fi alocat pentru a susţine acţiunile societăţii civile.

La acelaşi subiect: 
 

Coronavirus: Comisia Europeană a decis realocarea a 140 de milioane de euro pentru R. Moldova şi celelalte state din Parteneriatul Estic

 

Dacian Cioloş: UE va sprijini Republica Moldova pentru a depăşi criza generată de COVID-19