ACTUALITATE

Dragoş Tudorache: Orice conducător de ţară, care îşi reneagă diaspora, face o mare eroare

post-img

„Orice conducător de ţară, care îşi reneagă diaspora, face o mare eroare”.  Despre aceasta a vorbit europarlamentarul Dragoş Tudorache, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, în cadrul unei ediţii speciale de la TVR MOLDOVA. În acest sens, europarlamentarul cere autorităţilor de la Chişinău să înţeleagă foarte bine că au datoria de asigura condiţii mai bune pentru ca diaspora să îşi poată exercita dreptul la vot mai uşor, în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Declaraţiile lui Dragoş Tudorache au fost făcute în contexul nemulţumirii exprimate astăzi de către Igor Dodon, care consideră că diaspora este „un electorat paralel, departe de realităţile Republicii Moldova”, dar şi în contextul în care diaspora a ieşit masiv, ieri la vot.

„În ce priveşte diaspora R. Moldova şi  e valabil şi pentru diaspora română, ei sunt contribuitori la progresul societăţii din care ei au plecat şi au plecat nu pentru că le-a fost bine, ci pentru că şi-au dorit ceva mai bun pentru ei şi pentru familiile lor şi tocmai pentru că politica nu le oferea o garanţie că îşi pot valorifica şansele la ei în ţară. Este o datorie importantă pentru orice politician, de a se gândi cum anume, pe plan intern, să transforme societatea şi economia moldovenască, pentru ca diaspora să se întoarcă acasă”, a spus Dragoş Tudorache.

Ce ţine de cozile mari, formate ieri la unele secţii de votare din oraşele europene, unde cetăţenii R. Moldova au fost nevoiţi să stea ore în şir la rând, pentru a vota, Dragoş Tudorache spune că în luna septembrie, în cadrul unei întrevederi cu ministrul de Externe, a atras atenţia acestui lucru:

„Autorităţile de la Chişinău au o datorie faţă de diaspora din Europa şi această datorie este anume organizarea alegerilor. E drept că pandemia complică foarte mult lucrurile şi există autorităţi care nu sunt atât de fericite să ofere spaţii şi autoritări pentru organziarea alegerilor din motive de carantină. Însă nu cred că asta justifică într-un fel o organizare slabă în cadrul secţiilor autorizate. În situaţia în care eu am o secţie şi un spaţiu autorizat, iar acolo nu iau măsuri să organizez mai multe spaţii sau secţii de vot pentru că organizându-le mai bine să pot respecta regulile de distanţare socială şi să evit formarea de cozi, cred că ţine de buna capacitate şi voinţa de buna organizare a autorităţilor. Vin cu mesajul către autorităţi să îşi înţeleagă foarte bine această datorie şi să se asigure că peste două săptămâni lucrurile vor merge bine”, a conchis Tudorache.
 
De asemenea, analistul Nicolae Negru spune că autorităţile au arătat mai degrabă o grijă mare faţă de alegătorii din regiunea transnistreană şi cei din Federaţia Rusă. „Nu ştiu cum s-a întâmplat că printr-o indicaţie supremă li s-a permis cetăţenilor de dincolo de Nistru să meargă şi să voteze, a fost un fel de serviciu acordat lui Dodon din partea aşa-zisului preşedinte al separatiştilor. Cred că acest lucru s-a făcut şi cu implicarea Moscovei”, susţine Nicolae Negru.