Două frizerii au fost închise, în urma controalelor din ultima săptămână. Autorităţile au întocmit zeci de procese verbale
Sursa foto:foto simbol Vizualizari:

Două frizerii au fost închise, în urma controalelor din ultima săptămână. Autorităţile au întocmit zeci de procese verbale

În ultima săptămână, specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică au verificat 150 de obiective ale economiei naţionale, la 51 din ele fiind depistate încălcări. Astfel, au fost aplicate 73 procese verbale: frizerii-28, farmacii-4, instituţii medicale-4, unităţi de comerţ şi producere- 37. De asemenea, a fost sistată activitatea a 2 frizerii şi  a unui obiectiv de comerţ.

În acelaşi timp, inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor au efectuat, de comun cu Inspectoralul General de Poliţie,  8 controale, şi au verificat 286 unităţi economice: magazine alimentare, farmacii veterinare, depozite, pieţe agro-alimentare, fiind depistate 33 neconformităţi. În urma controalelor, au fost întocmite 23 procese de contravenţie.

ANSP şi ANSA îndeamnă cetăţenii şi agenţii economici să respecte măsurile de protecţie în sănătate publică:

-Evitarea aglomeraţiilor şi respectarea distanţei de minim 1 m;

-Purtarea corectă a măştilor. Aceasta trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul;

-Asigurarea personalului cu echipament de protecţie.

-Efectuarea termometriei vizitatorilor şi personalului.

Pe parcursul ultimei săptămâni, inspectorii Agenţiei Naţionale Transport Auto au continuat operaţiunile de monitorizare şi control inopinat în comun cu Inspectoratul Naţional de Securitate Publică, în mun. Chişinău, raioanele Soroca, Căuşeni, Ştefan Vodă, Cimişlia, Taraclia, Comrat şi Ceadâr-Lunga. Concomitent, au fost desfăşurate operaţiuni de control în mun. Chişinău, care s-au axat nemijlocit pe transportul rutier de persoane în regim de taxi, vizând respectarea recomandărilor şi cerinţelor pe perioada pandemiei. În temeiul unor abateri, ANTA a emis prescripţii la 6 operatori de transport.

ANTA vine cu recomandări  către şoferi şi călători:

-Evitarea supraîncărcării mijloacelor de transport;

-Purtarea măştii de protecţie în transportul public. Aceasta trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul.

-Asigurarea cu echipament de protecţie a angajaţilor antrenaţi în prestarea serviciilor de transport rutier de persoane.

-Curăţarea şi dezinfectarea suprafeţelor din interiorul mijloacelor de transport public înainte de rută/cursă, cât şi în staţiile terminus.

-Monitorizarea stării de sănătate/Efectuarea triajului.

Totodată, peste 10 mii angajaţii ai Ministerului Afacerilor Interne  sunt implicaţi în verificarea privind respectarea  măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19, de către populaţie.

Pe parcursul ultimei săptămâni, au fost înregistrate peste 333 apeluri la Serviciul 112, cu privire la informarea despre încălcările măsurilor de prevenire a infecţiei COVID-19, observate în locurile publice deschise.

De asemenea, au fost documentate 505 încălcări la persoane fizice şi juridice, cele mai frecvente fiind depistate în spaţiile publice deschise (parcuri şi terase), cât  şi pieţele comerciale.

Autorităţile reiterează obligativitatea respectării regimului de autoizolare timp de 14 zile pentru:

– persoanele testate pozitiv cu forme uşoare ale bolii;

– persoanele contacţi cu pacienţi infectaţi;

– persoanele vindecate cu testul negativ după tratamentul infecţiei;

– cetăţenii care au intrat pe teritoriul RM.

Rămâne în vigoare interzicerea activităţii parcurilor de distracţie, locurilor de agrement, terenurilor de joacă în perioada stării de urgenţă în sănătate publică.

Similare
RECOMANDĂRI