Dosarul Metalferos: Trei afacerişti vor sta următoarele 30 de zile în arest preventiv
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Dosarul Metalferos: Trei afacerişti vor sta următoarele 30 de zile în arest preventiv

Trei oameni de afaceri, bănuiţi în dosarul evaziunilor fiscale şi spălărilor de bani de la întreprinderea de stat Metalferos, vor sta următoarele 30 de zile în arest preventiv.

Judecătoria Chişinău a admis demersurile procurorilor Anticorupţie şi a eliberat pe numele lui Piotr Siumbeli, Iurie Vlas şi Mihail Mihail Motruc mandate de arestare. Alţi trei bănuiţi vor fi cercetaţi în stare de libertate, deoarece colaborează cu ancheta, transmite anticorupţie.md.
 

Cei trei afacerişti gestionează mai multe firme, înregistrate pe numele lor şi al rudelor, majoritatea în sectorul Buiucani al Capitalei, care ar fi fost implicate în schemele de spălare a banilor de la Metalferos. Cei trei afacerişti reţinuţi au refuzat să facă declaraţii pentru presă.
 

Procurorul pe caz, Eugen Rurac, ne-a comunicat că în dosarul Metalferos mai figurează încă trei suspecţi. Este vorba despre fostul director, Alexei Ţimbrovski, şi oamenii de afaceri, Nicolae Pelin şi Iurie Cecan. Ultimul ar fi un apropiat de al fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc.

Despre Iurie Cecan a făcut anterior declaraţii în presă şi omul de afaceri, Valentin Eşanu, care în peirioada guvernării PD s-a ales cu mai multe dosare penale şi a stat doi ani în arest preventiv după ce a încercat să se opună monopolulului deţinut de Metalferos asupra exportului deşeurilor de metale. ” În timpul protestelor din faţa Parlamentului, de noi s-a apropiat Andrian Candu, vicepreşedintele Parlamentului de atunci, şi ne-a spus că ne va contacta o persoană din partea lui. A doua zi ne-a contactat persoana respectivă, care se numea Iurie Cecan. Am discutat, ei credeau că noi facem un joc politic”, a declarat Valentin Eşanu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

 

Eugen Rurac ne-a comunicat că Valentin Eşanu figurează în dosarul Metalferos în calitate de martor.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Anticorupţie, în perioada anilor 2015-2019, factori de decizie de la SA Metalferos au elaborat şi au implementat o schemă infracţională bazată pe achiziţionarea şi comercializarea deşeurilor de metale feroase şi neferoase, prin intermediul unor activităţi de intermediere fictive, cu falsificarea documentelor de procurare şi de livrare a metalelor feroase şi neferoase. Astfel, a fost majorat artificial preţul la cumpărare şi micşorat la vânzare, diferenţa fiind încasată de cătri actorii implicaţi în schemă.

În document se mai aratî că în perioada respectivă , această diferenţă ar fi constituit 2 miliarde 169 milioane 646 mii de lei, suma prejudiciului adus bugetului fiind de peste 215 milioane lei.

Potrivit materialelor cauzei penale, membrii grupului, chiar dacă asigurau livrarea mărfurilor direct în adresa colectorilor specializaţi în metale feroase şi neferoase din Turcia, Germania, Austria şi Olanda, în lipsa unei justificări economice, au organizat semnarea unor contracte fictive de intermediere între SA Metalferos şi câteva companii nerezidente. Ultimele aveau rolul de a procura fictiv metalele feroase şi neferoase de la Metalferos la un preţ redus, iar mai apoi efectuau vânzarea metalului la preţurile deja majorate de pe piaţa Turciei, Germaniei, Austriei şi Olandei.

Continuarea articolului o puteţi citi pe anticorupţie.md.

Similare
RECOMANDĂRI