Dorin Chirtoacă: Atacurile lui Dodon asupra unioniştilor este o formă de persecuţie a unui grup civil din societate şi o crimă împotriva umanităţii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Dorin Chirtoacă: Atacurile lui Dodon asupra unioniştilor este o formă de persecuţie a unui grup civil din societate şi o crimă împotriva umanităţii

Atacurile continue asupra Unirii şi ameninţările permanente ale lui Igor Dodon în adresa unioniştilor reprezinta o forma de persecuţie a unui grup civil din societate, care astăzi a ajuns la 1/3 din populaţia Republicii Moldova, ceea constituie crimă împotriva umanităţii, în conformitate cu art.7 lit. h) din Statutul Curtii Penale Internationale de la Haga. Asta o spune liderul Partidului Liberal şi al Mişcării Politice Unirea Dorin Chirtoacă, după ce ieri, Igor Dodon a declarat că doreşte modificarea Constituţiei, pentru a evita un eventual referendum pe tema Unirii cu România.

„Derapajele antidemocratice repetate ale lui Dodon, de interzicere a unionistilor şi de modificare a Constituţiei, în vederea interzicerii Unirii, vin în contradicţie flagrantă cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, consacrate de către ONU, Consiliului Europei, Uniunea Europeană, OSCE etc. Republica Moldova (RM) face parte din organismele internaţionale menţionate mai sus şi este stat asociat cu Uniunea Europeană. Aderând la aceste organizaţii internaţionale, RM a semnat şi a ratificat acorduri care, sunt obligatorii pentur RM, iar în materie de drepturi ale omului prevalează şi asupra Constituţiei RM, fiind de aplicabilitate directă la nivelul oricărei instituţii a statului”, spune Chirtoacă. 

Liberalul mai spune că Actul Final de la Helsinki, pe care R. Moldova l-a semnat,  prevede la punctul 1, posibilitatea modificarii pasnice a frontierelor statelor, prin acord. Actul Final de la Helsinki este mentionat si in Declaratia de Independenta. 

„În acelaşi timp, încercarea de modificare a art. 142, alin. 1), din Constituţie, contravine flagrant alin. 2) din acelaşi articol, precum şi art. 4 din Constituţie. Mai mult decât atât, fiind vorba despre materia drepturi ale omului, automat prevederile tratatelor internaţionale, prevalează. În cazul în cazul în care Dodon va porni procedura de modicare, acţiunea va trebui imediat constestata la Curtea Constituţională a RM şi declarată neconstituţională”, spune Chirtoacă. 

„Rezultă deci, că pentru a-şi putea realiza “planurile geniale”, Dodon trebuie să modifice nu numai Constituţia, dar şi Declaraţia de Independenţa, şi Actul Final de la Helsinki, precum şi alte documente internaţionale, lucru evident imposibil şi fantasmagoric”, mai spune liderul PL.

Chirtoacă concluzionează că, chiar şi după 4 ani de mandat, Igor Dodon nu este pregătit în ale Constituţiei, care ar trebui să fie cartea sa de căpătâi.

La acelaşi subiect: 


Igor Dodon vrea să schimbe Constituţia, pentru a bloca un eventual referendum pentru Unirea cu România

Similare
RECOMANDĂRI