Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Donaţie din partea Ambasadei Ungariei în R. Moldova pentru Direcţia de învăţământ din autonomia găgăuză

Ambasada Ungariei în Republica Moldova a donat şase calculatoare Direcţiei de învăţământ din autonomia găgăuză. Guvernatorul Irina Vlah a menţionat că aproximativ 40 de elevi şi profesori din regiune nu dispun de tehnica de calcul ce le-ar permite accesul la educaţie, în cazul în care se va trece, din nou, la învăţământul online.

Calculatoarele au fost înmânate personal de Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, Sandor Szabo, guvernatorului autonomiei găgăuzie, Irina Vlah. Ea a spus că tehnica de calcul va ajunge la învăţătorii din regiune.  

IRINA VLAH, başcan, UTA Găgăuzia: "Calculatoarele vor ajunge la Direcţia educaţie. Noi avem o statistică generală ce ţine de instituţiile de învăţământ şi profesorii care au nevoie de această tehnică de calcul. Aceste calculatoare sunt destinate profesorilor. Vreau să-i mulţumesc domnului ambasador pentru atenţia şi susţinerea pe care o acordă autonomiei găgăuze". 

În total, în Republica Moldova, aproximativ 29 de mii de elevi şi trei mii de profesori nu dispun de tehnică de calcul. Irina Vlah a menţionat că asemenea cazuri sunt şi în autonomia găgăuză. 

IRINA VLAH, başcan, UTA Găgăuzia: "Atunci când s-a trecut la regimul online, în jur de 400 de copii nu aveau calculatoare. În această perioadă de timp, aproximativ 350 au reuşit să le procure, unii singuri, alţii cu ajutorul partenerilor noştri. În prezent, în jur de 40 de elevi şi profesori nu dispun de tehnică de calcul". 

Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova a subliniat că între Ungaria şi autonomia găgăuză este o strânsă relaţie de prietenie. 

Excelenţa Sa SANDOR SZABO, Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova: "În anul 2015, noi am donat Universităţii de Stat din Comrat un lot de tehnică de calcul. Noi am văzut că mai dispunem de asemenea resurse, chiar dacă nu într-un număr mare, şi am decis să le oferim profesorilor din regiune pentru a le uşura munca, atunci când vor fi puşi în situaţia de a preda în regim online".

Acesta nu este primul ajutor oferit, pe timp de pandemie, de poporul maghiar Republicii Moldova. În luna aprilie, Ungaria a donat sistemului medical 100 de mii de măşti şi 5 mii de costume de protecţie.
Similare
RECOMANDĂRI