DOLIU. A murit ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Înaltpreasfinţitul Părinte avea 90 de ani
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

DOLIU. A murit ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Înaltpreasfinţitul Părinte avea 90 de ani

„Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen s-a mutat la Domnul”. ÎPS Pimen a murit în noaptea de marţi spre miercuri, potrivit mesajului postat pe Facebook de Trinitas TV, televiziunea oficială a Patriarhiei Române. Arhiepiscopul Sucevei, în vârstă de 90 de ani, a fost infectat în urmă cu o lună cu coronavirus şi a fost internat la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti.

ÎPS Pimen a fost confirmat cu COVID-19 pe 20 aprilie. În aceeaşi zi, a fost transferat de urgenţă cu un elicopter la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti, unde a fost internat la terapie intensivă. Starea sa a fost de la început critică, din cauza vârstei înaintate. La „Matei Balş”, Arhiepiscopul Sucevei a primit un tratament revoluţionar pentru COVID-19: filtrarea sângelui împotriva furtunii de citokine.

ÎPS Pimen – biografie

ÎPS Pimen a urmat cursurile medii ale Liceului din Râmnicu Sărat, iar între 1948 şi 1951 a studiat la Seminarul monahal de la mănăstirea Neamţ, ca frate de mănăstire, absolvind în 1951. La 10 martie 1951 a fost tuns în monahism, primind numele Pimen, iar la 29 iunie acelaşi an a fost hirotonit ierodiacon.

A fost hirotonit ieromonah în anul 1957. În perioada 10 octombrie 1976 – 1 ianuarie 1977 a urmat cursurile de limba germană la Universitatea din Köln. A fost numit iconom şi apoi stareţ al mănăstirii Putna (1957-1961). Între 1974 şi 1978 este stareţ la Mănăstirea Sfântul loan cel Nou de la Suceava. De la 1 februarie 1978 a slujit la Reprezentanţa Patriarhiei Române din Ierusalim. Între anii 1979 şi 1982 a fost exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia laşilor. La recomandarea Arhiepiscopului şi Mitropo­litului Moldovei, Teoctist Arăpaşu, pe 10 ianuarie 1982 a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei laşilor, cu titlul de Suceveanul şi hirotonit în 24 iunie 1982. În urma reînfiinţării Arhiepiscopiei Sucevei, în 24 ianuarie 1991 a fost ales Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor şi întronizat la Suceava în 3 martie 1991, scrie Basilica.ro.

Colaborator al fostei Securităţi

ÎPS Pimen a fost dovedit colaborator al fostei Securităţi. În octombrie 2007, CNSAS a stabilit că Vasile Zainea, adică Înalt Prea Sfinţitul Pimen arhiepiscop ortodox al Sucevei şi Rădăuţilor, a colaborat cu Securitatea. Acesta a furnizat informaţii şi a fost utilizat ca informator de către Inspectoratul Judeţean (IJ) Suceava sub numele conspirativ „Sidorovici” în perioada 1975 – 1977. De asemenea, Potrivit CNSAS, prelatul ar fi colaborat şi cu Direcţia de Informaţii Externe, fiind preluat în reţeaua de informatori înainte de a pleca la o specializare în Republica Federală Germania, arată Europalibera.org. Potrivit motivării Curţii de Apel Bucureşti, care l-a declarat în 2011 colaborator al Securităţii, Pimen a recunoscut în faţa judecătorilor că o parte din notele consemnate de Securitate şi invocate de Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii sunt adevarate, însă în altele s-au tras concluzii neadevărate şi incorecte.

Similare
RECOMANDĂRI