Doi candidaţi la funcţia de viceguvernator BNM, propuşi Parlamentului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Doi candidaţi la funcţia de viceguvernator BNM, propuşi Parlamentului

Constantin Şchendra şi Maia Pîrcălab, sunt candidaţii propuşi Parlamentului la funcţia de viceguvernator al Băncii Naţionale.

Potrivit BNM, citat de IPN, cei doi candidaţi au o bogată experienţă în domeniul financiar-bancar, iar în ultimii ani activează în cadrul Băncii Naţionale. La selectarea lor s-a ţinut cont exclusiv de criteriile stabilite în Legea cu privire la Banca Naţională: integritate profesională, o bună reputaţie, experienţă în domeniu etc.

Constantin Şchendra este director al Departamentului supraveghere bancară din anul 2018, timp în care a participat la reformarea sectorului bancar şi a contribuit la instaurarea bunei guvernanţe în băncile licenţiate din Republica Moldova. Acesta este absolvent al Academiei de Studii Economice a Moldovei şi deţinător al Certificatului de Calificare al Auditorului Instituţiilor Financiare. Constantin Şchendra are o vastă experienţă în auditarea situaţiilor financiare în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) şi Standardele Naţionale de Contabilitate (SNC), fiind implicat în diverse misiuni de audit, inclusiv în domeniile bancar şi financiar.

Maia Pîrcălab este licenţiată în drept şi are o experienţă de peste 30 de ani, preponderent în sectorul bancar. Din anul 2017, activează în cadrul BNM, iar din luna mai 2020 deţine postul de director al Departamentului reglementare şi autorizare. Maia Pîrcălab a asigurat implementarea unor reforme importante în sectorul bancar autohton, prin elaborarea regulamentelor, recomandărilor şi metodologiilor privind reglementarea bancară prudenţială, valutară şi a contabilităţii bancare, precum şi examinarea şi aplicarea documentelor şi principiilor Comitetului BASEL şi ale Uniunii Europene. La fel, aceasta a adaptat reglementările bancare prudenţiale la normele europene.

Potrivit guvernatorului BNM, Octavian Armaşu, ambii candidaţi s-au alăturat echipei BNM în perioada de reformare profundă a sectorului bancar şi au dat dovadă de integritate profesională, diligenţă şi iniţiativă în exercitarea atribuţiilor de serviciu. În plus, aceştia sunt neafiliaţi politic - un criteriu important de care s-a ţinut cont. 

Mandatul de viceguvernator al BNM este valabil pentru o perioadă de şapte ani.
Similare
RECOMANDĂRI