Doi bărbaţi, evadaţi dintr-o închisoare din Bulgaria, au comis un şir de furturi pe teritoriul Republicii Moldova
Sursa foto:politia.md Vizualizari:

Doi bărbaţi, evadaţi dintr-o închisoare din Bulgaria, au comis un şir de furturi pe teritoriul Republicii Moldova

Doi bărbaţi cu vârstele de 26 şi, respectiv, 32 de ani, originari din Comrat şi Leova, membri ai unui grup infracţional specializat în furturi de safeuri, au fost arestaţi, fiind învinuiţi de comiterea unor serii de furturi pe teritoriul Republicii Moldova. Cei doi, la 24 august anul trecut, au evadat dintr-un penitenciar din Bulgaria după ce au fost condamnaţi de autorităţi la 4 ani şi 8 luni de detenţie pentru spargerea mai multor bancomate din localităţile Stara Zagora şi Kazanlak, Bulgaria.

 În urma măsurilor întreprinse de ofiţerii Direcţiei investigaţii criminale a Inspectoratului Naţional de Investigaţii al IGP şi cei ai Inspectoratului de Poliţie Cantemir al IGP, în comun cu angajaţii Inspectoratului de Poliţie Cahul al IGP, sub conducerea procuraturii Cantemir, s-a stabilit că figuranţii acţionau pe timp de noapte, doar în zilele de weekend.
 
Aceştia pătrundeau în centre comerciale şi oficii prin geam sau deteriorarea lacătului de la intrare, cu ajutorul unor răngi metalice. Indivizii au sustras mai multe safeuri metalice în care se aflau sume de bani, cauzând proprietarilor un prejudiciu material considerabil care depăşeşte suma de 800 000 de lei.
  
De asemenea, în palmaresul figuranţilor sunt înscrise o serie de furturi din gospodăriile oamenilor, de unde au fost sustrase atât bunuri materiale, cât şi produse alimentare. Aceştia au fost reţinuţi cu suportul angajaţilor BPDS „Fulger” a Inspectoratului General al Poliţiei.
  
Astfel, în rezultatul unui şir de percheziţii desfăşurate de oamenii legii la domiciliile şi în unităţile de transport ale învinuiţilor au fost depistate şi ridicate mai multe bunuri materiale, printre care: mijloace băneşti în valută naţională şi străină, muniţii deţinute ilegal, lucruri vestimentare pe care le îmbrăcau în timpul comiterii infracţiunilor (îmbrăcăminte, încălţăminte, căciuli, chipiuri), obiecte pe care ultimii le foloseau (lanternă, răngi metalice) şi alte instrumente, folosite în construcţie, de diferite modele, care prezintă interes pentru ancheta penală. Totodată, la domiciliu unuia dintre figuranţi a fost depistată o plantaţie de cânepă.
 
De menţionat că, învinuiţii sunt anchetaţi de către autorităţile de drept din Ucraina pentru infracţiuni analogice. În cadrul schimbului de informaţii cu omologii din Ucraina, s-a stabilit că, în anul 2016, figuranţii, în comun cu alte două persoane, ar fi pătruns în incinta unui complex comercial din or. Novodnestrovsc, de unde au sustras 3 safeuri metalice în care se aflau mijloace băneşti şi bijuterii din aur.
  
În privinţa bănuiţilor sunt iniţiate câteva cauze penale pentru comiterea mai multor infracţiuni de furt în proporţii. Ambelor persoane reţinute le-a fost aplicat arestul pentru 30 de zile.
 
Conform Codului Penal al Republicii Moldova, persoanele culpabile de „Furt” se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 10 ani.
  
Ofiţerii de investigaţii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor circumstanţelor, precum şi complicitatea suspecţilor la săvârşirea altor infracţiuni pe teritoriul ţării.


 
 
Similare
RECOMANDĂRI