ACTUALITATE

Dodon a prezis deteriorarea relaţiilor dintre Moscova şi Chişinău în urma rezoluţiei ONU

post-img

Relaţiile Rusia-Republica Moldova vor fi afectate din cauza rezoluţiei adoptate de Adunarea Generală a ONU privind Transnistria, declară preşedintele Igor Dodon într-un interviu acordat pentru RIA Novosti. Documentul cere pacificatorilor ruşi să părăsească republica nerecunoscută.

Potrivit acestuia, rezoluţia se îndreaptă exclusiv spre agravarea situaţiei. „Rezoluţia va agrava doar poziţia Chişinăului, inclusiv din punct de vedere al găsirii cât mai rapide a unei soluţii politice privind conflictul transnistrean“, - a spus Dodon.

Preşedintele Igor Dodon mai susţine că Guvernul de la Chişinău, controlat de Partidul Democrat, a comis un nou gest ostil antirusesc, iniţiind procedura de votare a rezoluţiei privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova la ONU.

„Republica Moldova trebuie să-şi consolideze statalitatea, să promoveze o politică externă echilibrată, să insiste pe recunoaşterea internaţională a statutului său de neutralitate. O garanţie a statului moldovenesc puternic urmează să o reprezinte soluţionarea diferendului transnistrean şi reintegrarea ţării. Încetarea operaţiunii de pacificare, desfăşurată pe teritoriul republicii în conformitate cu acordurile din anul 1992, ea fiind una dintre cele mai reuşite, va fi posibilă doar după ce ambele maluri ale Nistrului vor ajunge la o înţelegere cuprinzătoare cu privire la reglementarea plenară a conflictului”, menţionează preşedintele într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui Igor Dodon, după alegerile parlamentare, în R.Moldova va fi formată o majoritate parlamentară pro-moldovenească şi un Guvern pro-moldovenesc, care vor promova o politică externă echilibrată, reieşind din interesele naţionale. De asemenea, vor tinde spre relansarea relaţiilor de parteneriat strategic cu Rusia şi spre identificarea unui model pentru reglementarea integrală şi definitivă a conflictului, unul care ar satisface atât Chişinăul, cât şi Tiraspolul.

Anterior ministrul afacerilor externe a declarat că autorităţile moldoveneşti insistă asupra retragerii necondiţionate şi complete a Grupului operativ al trupelor ruse, aflat ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, nu şi a contingentului rotativ, care face parte din componenta militară a Comisiei Unificate de Control, dislocat în raioanele de est. Or, potrivit ministrului, această confuzie este creată în mod deliberat de multe ori pentru a induce în eroare opinia publică.

Anterior, ministrul de externe, Tudor Ulianovschi a declarat pentru TVR MOLDOVA că Rusia „nu ar trebui să reacţioneze nervos“ la rezoluţie. Kremlinul  a fost anterior la curent cu cererile Chişinăului privind retragerea trupelor ruse din Transnistria. „Conflictul transnistrean nu este o situaţie internă ci o încălcare a dreptului internaţional de către o ţară terţă care menţine trupe pe teritoriul nostru suveran fără ca noi să fim de acord cu acest lucru”, declarat Tudor Ulianovschi. 

Ieri ONU a votat rezoluţia privind retragerea trupelor ruse de ocupaţie din transnistria. Proiectul a fost prezentat de ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi.

Pentru - 64 de voturi

Împotriva - 15 voturi

Abţineri  - 83 voturi