ACTUALITATE

Documentare unice, prezentate la Caravana filmelor documentare, organizată la Chişinău de TVR Iaşi

Documentare unice, de o profunzime aparte, au stârnit interesul şi emoţiile publicului spectator al Caravanei filmelor documentare, organizată la Chişinau de studioul din Iaşi al Televiziunii Române. Găzduită de cinematograful Odeon, acţiunea a făcut parte din proiectul transfrontalier Iaşi–Cernăuţi–Chişinău.

Cu o singură cameră de luat vederi şi doar două zile la dispoziţie,  echipa TVR Iaşi a cutreierat două localităţi, una din stanga şi alta din dreapta Prutului. Satele Medelini, din Republica Moldova, şi Petreşti, din România, au fost cândva una şi aceeaşi localitate. Însă în 1812, odată cu anexarea Basarabiei, au fost despărţite şi aşa sunt şi acum. Realizatorii spun că au încercat să afle istoria chiar de la locanicii afectaţi de această separare.
 
„A fost emoţionat pentru că de multe ori mă ascundeam în spatele camerei, plângeam şi eu trăiam odată cu ei ce povesteau. A fost îngrozitor momentul despărţirii Basarabiei de România”, spune Relu Tabără, director de imagine.
 
Cea de-a a doua proiecţie, "Expediţiile Memoriei. Siberia", a emoţionat până la lacrimi publicul. Echipa de filmare a avut parte de experienţe unice când a mers în Siberia în căutarea celor care au fost deportaţi de regimul stalinist.

În cautarea acestor cumplite poveşti de viaţă, echipa de filmare a fost însoţită de istoricul şi deputatul Octavian Ţîcu.
 
„Am descoperit o cumunitate românescă foarte diversă peste 16 mii în regiunea Tiumeni.  Am descins în fiecare din sate şi mergând pe urme ca cercetaşii am ajuns la cordon”, spune Octavian Ţîcu, deputat.
 
„Anul astă am fost în Tiumeni, am avut atâtea material încât ne propunem să venim şi la anul. Au fost locuri unde au fost deportaţi românibasarabeni şi sunt pline de poveşti”, spune Viola Gorgos, regizor.
 
Şi documentarul despre Nicolae Costin, primul primar democrat al Chişinăului, a stârnit interesul publicului spectator. Realizatorul filmului, jurnalistul TVR MOLDOVA, Vasile Munteanu, a ţinut să evidenţieze acţiunile nobile şi caracterul demn al fostului edil.
 
„Cred că se încadrează bine în proiectul nostru la Iaşi a prezentat la Iaşi dumica limbii române un alt film la fel de emoţionant”, spune Carmen Olaru, jurnalist TVR Iaşi.
 
Caravana Filmelor Documentare face parte din proiectul transfrontalier Iaşi – Cernăuţi – Chişinău, prilejuit de împlirea a 28 de ani de existenţă a studioului din Iaşi al Televiziunii Române.