ACTUALITATE

DOC. Un fost director al Agenţiei Proprietăţii Publice, constatat cu conflict de interese. Precizările ANI

post-img

Autoritatea Naţională de Integritate a constatat un conflict de interese pe numele fostului director general al Agenţiei Proprietăţii Publice. Este vorba despre Vladimir Baldovici.

În anul 2018, Cancelaria de Stat a transmis către APP un proiect de hotărâre de Guvern cu privire la transmiterea unui teren, care se referea la transmiterea, cu titlu gratuit, din gestiunea Procuraturii Generale în gestiunea Direcţiei generale pentru administrarea clădirilor Guvernului Republicii Moldova a terenului proprietate publică a statului, domeniul privat, situat în centrul Chişinăului.

Subiectul, în calitate de director general a avizat prin semnătură acest proiect de hotărâre. În cadrul controlului, inspectorul de integritate a identificat ca la semnarea avizului subiectul a avut anumite interese personale, deoarece viza în mod indirect un SRL, unde împreună cu soţia deţineau calitatea de asociaţi.

În anul 2013, acest SRL obţine dreptul de servitute asupra unui teren proprietate publică din centrul Chişinăului, în baza unui contract încheiat cu Direcţia generală pentru administrarea clădirilor Guvernului. Potrivit documentelor acumulate, subiectul ajunge să fie asociat în cadrul acestui SRL în anul 2015, iar soţia în anul 2017, cu câte 50% cotă parte din firmă.  

După ce au obţinut dreptul asupra terenului, acest SRL a amenajat o parcare auto îngrădită, dotată cu sisteme de supraveghere video, asigurată cu pază şi limitarea accesului şi a parcării altor automobile pe acest teren, pentru care a suportat toate cheltuielile.

În anul 2018, când accede în funcţia de director general al APP, obţine şi calitatea de subiect al declarării. În acest proiect de hotărâre a Guvernului era vizat în mod indirect o parte din terenul utilizat de SRL. Respectiv, în momentul când proiectul a ajuns pe masa fostului director al APP, acesta ar fi trebuit să se abţină de la examinarea şi avizarea documentului, iar în termen de 3 zile să declare interesul personal rezultat din calitatea sa de asociaţi în firma respectivă.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, fostul director nu şi l-a prezentat. Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, acesta riscă interdicţia de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică timp de 3 ani, urmând să fie inclus şi în Registrul Interdicţiilor. De menţionat că, potrivit prevederilor legale,  ANI nu este în drept să solicite instanţei de judecată constatarea nulităţii absolute a actului normativ adoptat.