ACTUALITATE

DOC. Criteriile în baza cărora va fi stabilită categoria de confort a autobuzelor, după majorarea tarifelor la călătorii

post-img

De la 1 ianuarie 2020 tarifele pentru transportul public pe rutele raionale şi interraionale au fost majorate. Au fost stabilite două tarife, în funcţie de confortul pe care îl oferă pasagerilor unităţile de transport. Astfel, au fost stabilite două categorii de confort: categoria I – 60 de bani/km şi categoria II – 70 bani/km.

Ministerul a publicat şi instrucţiunea în baza căreia vor fi clasificate autobuzele şi autocarele pe aceste categorii de transport. Printre criteriile ce vor deosebi unităţile de transport de categoria I de cele de categoria II se numără prezenţa cotierelor, prezenţa storurilor sau perdelelor, funcţionarea aparatului de condiţionat , portbagaj separat de salonul autovehiculului sau iluminarea interioară individuală.

Criteriile de clasificare şi întregul ordin nu se referă, însă, şi la microbuzele de pe rutele raionale şi interraionale. Contactat de TVR MOLDOVA, serviciul de presă al MEI a informat că mâine secretarul de stat al MEI va susţine un briefing de presă unde va veni cu explicaţii.
 
Astfel, criteriile pentru categoria I de confort şi categoria II de confort pentru autobuze şi autocare, stabilite de Ministerul Economiei, sunt:


Potrivit ordinului, la deservirea serviciilor de transport vor fi admise doar autobuzele şi autocarele care se vor încadra în aceste criterii.

Deşi nu se regăsesc printre criteriile menţionat mai sus, în Ordinul MEI se spune că în procesul de verificare a criteriilor de clasificare vor fi acceptate numai vehiculele care „sunt în stare tehnică bună” la capitolul interior, exterior, dar şi curăţenie.
 

 
Toate unităţile de transport vor fi clasificate în baza unui grafic eşalonat, începând cu data de 1 februarie 2020 până la data de 1 octombrie 2020. Certificatul de clasificare pe categorii de transport va fi valabil un an, iar ulterior maşinile vor fi reverificate.