DOC. ACUM cere explicaţii şi informaţii, după ce cartofii din pieţe şi magazine s-au scumpit semnificativ
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

DOC. ACUM cere explicaţii şi informaţii, după ce cartofii din pieţe şi magazine s-au scumpit semnificativ

Patru deputaţi ACUM, Alexandru Slusari, Maria Ciobanu, Chiril Moţpan şi Radu Marian, au expediat o solicitare de informaţii în adresa Consiliului Concurenţei, Ministerului Agriculturii şi Biroului Naţional de Statistică, după cartofii din pieţele şi magazinele din ţară s-au scumpit semnificativ.

„Recent, pe pieţele de comerţ cu amănuntul s-a atestat majorarea sincronizată, bruscă şi substanţială a preţurilor la cartofi (de la 7-8 până la 16-17 lei per kg . Scumpirile respective au afectat semnificativ, în primul rând, starea materială a păturilor sociale cu cele mai mici venituri. Totodată, menţionăm că preţurile la cartofi în ţara noastră actualmente sunt mai mari cu aproximativ 60 % comparativ cu Ucraina.

În urma analizei preliminare a situaţiei şi discuţiilor purtate cu unii producători şi vânzători de cartofi avem suspiciuni rezonabile că problema deficitului şi scumpirii producţiei respective a apărut în rezultatul importului în cantităţi mari în anii precedenţi, renunţării, ulterioare, a mai multor agricultori autohtoni la cultivarea cartofului şi, în final, a unor înţelegeri obscure dintre un grup restrâns de importatori, care au majorat abuziv preţurile. Cineva, sub acoperirea puterii, încearcă să obţină supraprofituri din contul celor mai săraci oameni”, a scris Alexandru Slusari pe pagina sa de Facebook. 
 

Drept urmare, deputaţii cer de la autorităţile statale abilitate informaţii şi explicaţii.

Citeşte şi:

Legumele au ajuns să coste aproape cât carnea. Preţurile au crescut cu 31,5%

Similare
RECOMANDĂRI