ACTUALITATE

Discuţii aprinse în Parlament. Vlad Bătrîncea: Ministerul Apărării nu are nevoie de tineri, ci de specialişti

post-img

Deputaţii democraţi şi socialişti au aprobat astăzi în prima lectură un proiect care prevede majorarea limitei de vârstă a cetăţenilor care vor să se angajeze în structurile militare, de la 45 de ani (în prezent), până la 60 de ani, în funcţie de gradul deţinut (modificare propusă). Această modificare, conform proiectului, va lărgi posibilităţile pentru completarea structurilor militare prin contract şi va contribui la consolidarea capabilităţilor militare.

Iniţiativa legislativă aparţine unui grup de deputaţi PSRM – Vasile Bolea, Oleg Savva, Adrian Lebedinschi, precum şi ex-deputatul Victor Gaiciuc, în prezent, Ministru al apărării.

Autorii proiectului spun că prevederi similare se regăsesc în legislaţiile a majorităţii absolute a statelor-membre CSI, dar şi în unele state care fac parte din Uniunea Europeană. Potrivit lui Vladimir Bolea, Ministerul Apărării şi Armata Naţională sunt foarte multe funcţii vacante, iar proiectul va permite ocuparea acestora.

Subiectul a stârnit dispute în Parlamentul Republicii Moldova, împărţind deputaţii în două tabere.

„După mine se creează impresia că acest proiect de lege creează cadru legal pentru angajarea persoanelor din anturajul ministrului apărării, care au ajuns la o vârstă respectabilă, şi ca să nu stea acasă, hai cumva să modificăm legea şi să nu-i plătim din buzunarul partidului, dă să îi plătim din buzunarul statului”, a declarat deputatul Lilian Carp.

De aceeaşi părere este şi deputatul Mihai Popşoi:

„Se creează impresia că se creează un vid, astfel încât domnul Gaiciuc sau altcineva să-şi angajeze prietenii lor generali, ca să primească şi pensii şi salarii (...). Eu sugerez ca să facem ceea ce este în interesul Armatei Naţionale, să deschidem drumul pentru tineri specialişti bine pregătiţi în R. Moldova, stat suveran şi independent, şi nu oameni pregătiţi în alt stat, cu o altă agendă, care să submineze securitatea statului şi nu să o apere. Trebuie să promovăm tinerii, inclusiv în Armata Naţională şi să le oferim condiţii şi salarii decente în Armata Naţională”, a declarat Mihai Popşoi.

Şi deputatul Iurie Reniţă spune că acest proiect are un scop politic, şi nu militar. De asemenea, şi deputatul Igor Munteanu consideră acest proiect unul inadecvat şi dăunător pentru Armată.
 
„Soluţia de a creşte vârsta este o soluţie care împinge armata spre o altă direcţie. Noi trebuie să vorbim despre bugetul armatei, nu despre includerea unor categorii de persoane, categorie îmbătrânită, pentru că asta îmbătrâneşte armata. Armata nu este un pensionat”, a declarat Munteanu.

„Asta înseamnă că persoane care au, de exemplu, 59 de ani, pot fi încadrate în funcţii din sistemul Ministerul Apărării cum ar fi ”Comandant escadrilă de avioane” sau ”Comandant navă aeriană”. De ce se face asta? Cel mai probabil:

1) Pentru a permite celor de la Uniunea Ofiţerilor – uniunea lui Victor Gaiciuc, cea care a tirajat şi distribuit pliante mincinoase împotriva Maiei Sandu în scrutinul prezidenţial din 2016 – să ocupe funcţii în Armata Naţională.

2) Pentru a permite foştilor militari pensionaţi anterior (probabil tot din cadrul uniunii lui Victor Gaiciuc) să se încadreze pentru o scurtă perioadă în Armata Naţională, să primească concomitent de pensie şi salariu, iar ulterior să se pensioneze din nou şi să ia pensie majorată conform legislaţiei în vigoare la momentul actual (cu mult mai mare decât cea de acum 10 sau 20 de ani în urmă)”, a scris pe pagina sa de Facebook şi deputatul Sergiu Litvinenco, 

În apărarea proiectului a venit deputatul democrat Alexandru Jizdan, care este şi preşedintele Comisiei de profil, declarând ferm că proiectul nu va „îmbătrâni” armata.

„Dacă este solicitarea lor, că ei, cei de la Ministerul Apărării, au nevoie de nişte specialişti, experţi, cu vârsta de 61 de ani, chiar ce probleme am putea avea? (...) Este legea cadru care permite  atragerea specialiştilor de 61 de ani. Este ok acest lucru. Şi trebuie să revenim la acest lucru şi în educaţie, că am eliminat mulţi profesori şi directori buni, manageri buni”, a replicat şi socialistul Vlad Bătrîncea.

Armata, educaţia şi alte domenii au nevoie de specialişti. Dacă statul are nevoie de specialişti, n-au ce politicienii să vină şi să spună „Gata, 60 de ani, afară”. Tinerii din Parlament nu au părinţi? Părinţii nu au capacitatea să lucreze şi trebuie daţi afară? (...) Nu de tineri, ci de specialişti, au nevoie cei de la Ministerul Apărării”, a conchis Vlad Bătrîncea.