Directorul SIS, Vasile Botnari şi-a dat demisia odată cu Guvernul Filip
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Directorul SIS, Vasile Botnari şi-a dat demisia odată cu Guvernul Filip

Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Vasile Botnari, şi-a depus mandatul odată cu Guvernul Pavel Filip, pe 14 iunie.

Acest lucru a devenit cunoscut abia luni, când pe site-ul SIS a fost actualizată informaţia despre schimbarea conducerii.

Potrivit informaţiilor, interimatul funcţiei de director al SIS va fi exercitat de directorul adjunct, Alexandru Esaulenco.

Vasile Botnari a fost demis din funcţie printr-o hotărâre a Parlamentului Republicii Moldova chiar în prima zi de la crearea unei noi majorităţi parlamentare. Sâmbătă, 8 iunie, după aprobarea noului Guvern, Parlamentul a adoptat hotărâri cu privire la demiterea directorului SIS, Vasile Botnari, şi a directorului Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Bogdan Zumbreanu. Ei au demişi cu formularea "în legătură cu pierderea încrederii".

Însă fostul Guvern nu a recunoscut aceste decizii, iar Curtea Constituţională le-a anulat. Deciziile Parlamentului au fost recunoscute abia pe 14 iunie, când Guvernul Partidului Democrat a anunţat că se retrage în opoziţie, după care Curtea Constituţională şi-a anulat propriile decizii.

SIS şi CNA se află în subordinea directă a Parlamentului. Una dintre condiţiile prealabile pentru crearea coaliţiei de guvernământ între Partidul Socialiştilor şi blocul ACUM a fost modificarea legislaţiei în vederea subordonării acestor structuri de forţă Preşedintelui. Aceste amendamente nu au fost încă adoptate.

Vasile Botnari este considerat a fi unul dintre cei mai apropiaţi de liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. El a condus anterior compania aeriană de stat "Air Moldova", Agenţia de Transport, a fost ministrul Tehnologiilor Informaţionale şi directorul general al "Moldova-Gaz". În mai 2018, el a fost numit de Parlament în funcţia de director al SIS.
Similare
RECOMANDĂRI