Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică nu este de acord cu propunerea Ministerului Educaţiei de a obliga elevii să poarte măşti şi mănuşi la şcoală

Nicolae Furtună, directorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, nu este de acord cu propunerea ministerului Educaţiei de a obliga elevii să poarte măşti şi mănuşi la şcoală. El consideră că igiena mâinilor ar trebui să fie principala măsură de protecţie. Şi părinţii au păreri împărţite în legatură cu această iniţiativă.

Specialiştii în sănătate nu sunt de acord ca elevii să poarte echipamente de protecţie, din noul an şcolar. O astfel de propunere a venit din partea ministerului Educaţiei, pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. 

NICOLAE FURTUNĂ, director ANSP: "Copii din instituţiile timpurie şi cei din clasele primare nu este real şi nu este oportun să poarte măşti,noi ne-am pronunţat vizavi de chestia asta. Accentul iar din nou nu trebuie de pus pe măşti, dar ar trebui de pus pe distanţă şi pe igiena mâinilor".

Părinţii aşteaptă măsuri concrete pentru siguranţa copiilor în instituţiile şcolare. 

"Bănuiesc că totuşi poate vor fi propuse alte soluţii fără purtarea măştilor şi a mănuşilor pentru copii. Spre exemplu, limbile străine se studiayă în subgrupe şi s-ar putea probabil de încercat sub asemenea formulă de organizat şi celelalte lecţii. Da va fi greu, dar cred că este o nevoie în situaţia în care o avem în ţară. Este o protecţie virusul într-adevăr există şi eu cred că măsurile de protecţie sunt ceea ce o să ne scape. Măşti ca măşti, probabil la recreaţie, dar mănuşile cam complicat, alergii. Aşa 50 la 50 cum s-ar spune şi da şi nu, e greu.  Copii pur si simplu nu ştiu a controla toate chestiile acestea şi din această considerenţă ar trebui să poartă măşti", spun părinţii.

Potrivit proiectului eleborat de Ministerul Educaţiei, lecţiile ar putea fi mai scurte şi vor avea loc în două schimburi, iar în sălile de clasă vor fi mai puţini elevi, pentru a respecta distanţa de siguranţă. În acelaşi timp, profesorii vor trebui să verifice starea de sănătate a copiilor.  Documentul este abia la etapa consultărilor, iar o decizie finală va fi luată în luna august.
Similare
RECOMANDĂRI