Diplomatul român Oana Cristina Popa, şef al Delegaţiei Uniunii Europene în Muntenegru
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Diplomatul român Oana Cristina Popa, şef al Delegaţiei Uniunii Europene în Muntenegru

Ministerul Afacerilor Externe salută decizia Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, privind numirea diplomatului român Oana Cristina Popa în poziţia de şef al Delegaţiei UE în Muntenegru.

Oana Cristina Popa este, în prezent, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Serbia.

Cu acest prilej, ministrul Bogdan Aurescu a declarat: “Această numire este o reconfirmare atât a contribuţiei şi expertizei României la nivel european în ceea ce priveşte zona Balcanilor de Vest, cât şi a profesionalismului doamnei ambasador Oana Popa.”

Ministerul Afacerilor Externe va continua demersurile de promovare a candidaturilor diplomaţilor români în cadrul Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), pentru a asigura o prezenţă semnificativă a candidaţilor români în cadrul diplomaţiei europene, care să reflecte experienţa pe care aceştia o deţin în numeroase domenii.

Diplomat de carieră cu o vastă experienţă în regiunea Europei de Sud-Est, Oana Popa este din anul 2016 ambasador al României în Serbia. De asemenea, în perioada 2005-2009 a deţinut funcţia de ambasador al României în Croaţia.

În ceea ce priveşte activitatea academică şi de cercetare, în perioada 2011-2012 a fost bursier postdoctoral al Academiei Române în cadrul programului European al ştiinţelor socio-umane, unde a realizat studii privind istoria proceselor negocierilor de pace din regiunea balcanică după 1990.

Alţi trei români ocupă în prezent poziţii de şef de Delegaţie UE: Denisa-Elena Ionete în Niger, Traian Laurenţiu Hristea în Mongolia şi Cristian Tudor în Kuweit.

Similare
RECOMANDĂRI