Dionis Cenuşa, orientările geopolitice ale candidaţilor la prezidenţiale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Dionis Cenuşa, orientările geopolitice ale candidaţilor la prezidenţiale

Retorica geopolitică este extrem de vizibilă în Republica Moldova. În cazul alegerilor prezidenţiale, acest aspect iese în evidenţă, pentru că e vorba de un singur candidat şi toată atenţia este pe el, şi nu atât de mult pe partid şi pe multitudinea de oameni care reprezintă acel partid, spune Dionis Cenuşa, cercetător la Universitatea Justus-Liebig din Giessen, Germania.

În cadrul dezbaterilor publice „Alegerile prezidenţiale în diasporă şi geopolitica”, organizate de Agenţia de presă IPN, Dionis Cenuşa a declarat că actualmente avem candidaţi care, „prin aşa-numita noţiune de politică externă multivectorială, preferă să aibă o relaţie mai strânsă sau la fel de strânsă cu Federaţia Rusă, precum o are Republica Moldova cu partenerii occidentali”, făcând referire la actualul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

„Avem o categorie de candidaţi care sunt cu ochii în direcţia Uniunii Europene şi aceşti candidaţi, mă refer, în primul rând, la Maia Sandu, sunt susţinuţi de către structuri politice europene sau reprezentanţi ai acestora. Şi aici mă refer la Partidul Popular European, care, prin natura sa pan-europeană a transmis deja mesaje în favoarea atât a candidatului Maia Sandu, cât şi ideii generale cu care Republica Moldova trebuie să asigure alegeri transparente, corecte”, a menţionat politologul.

„Avem partide politice din Parlamentul Republicii Moldova, care au statut de observatori în partidele pan-europene, au contacte foarte strânse, transmit informaţii detaliate vizavi de ce se întâmplă în Republica Moldova. Iar multe din criticile formulate de partidele moldoveneşti, se găsesc în rapoartele aceloraşi partide pan-europene, aceloraşi actori europeni, sunt menţionate de pe tribunele parlamentului european sau de pe multe alte”, declară expertul.

O altă categorie de candidaţi la nivel de politică externă, după părerea sa, este legat de România, făcând referire la candidaţii care au viziuni pro-unioniste.

În opinia lui Dionis Cenuşă, unii jucători politici din Republica Moldova sunt pregătiţi să îmbrăţişeze anumite colaborări sau anumite parteneriate politice cu alţi actori din străinătate, pentru a-şi maximiza şansele electorale.

„Ceea ce se întâmplă în prezent este lipsa posibilităţii de a avea întrevederi fizice, de aceea multe tentative de a face transfer de imagine din partea actorilor externi către actorii politici din Republica Moldova, au loc sub formă digitală”, a conchis Dionis Cenuşa.
Similare
RECOMANDĂRI