Dintr-o joacă, la un pas de tragedie. Doi bărbaţi au fost salvaţi de la înec în lacul Ghidighici
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Dintr-o joacă, la un pas de tragedie. Doi bărbaţi au fost salvaţi de la înec în lacul Ghidighici

În această dimineaţă salvatorii au scos două persoane care riscau să se înece în lacul Ghidighici. Conform datelor IGSU, la ora 10 dimineaţa, doi bărbaţi au venit pe malul lacului şi au încercat să-l treacă în înot. Salvatorii i-au avertizat despre riscurile posibile în caz că intră în apa rece, însă aceştia nu au ascultat atenţionările.

Angajaţii staţiei de salvare s-au pornit imediat cu barca în urma acestora. Ajungând la mijlocul lacului, bărbaţii s-au scufundat după ce au primit un şoc hipotermic în apă rece de 6 grade Celsius. Specialiştii au reuşit în cel mai scurt timp să scoată persoanele, astfel evitând o tragedie.

După ce salvatorii au acordat primul ajutor medical celor doi bărbaţi, aceştia au fost transportaţi la Institutul de medicină urgentă pentru îngrijiri medicale.

IGSU aminteşte că scăldatul în perioada rece a anului, dar şi în locuri neamenajate, este strict interzis. Temperatura potrivită a apei pentru scăldat este de 26-27 grade Celsius, ceea ce este caracteristic numai pentru perioada estivală a anului. 

În această perioadă temperatura apei oscilează între 5-6 grade Celsius. Scăldatul şi înotul pentru oameni nepregătiţi poate fi fatal din cauza hipotermiei în primele minute de aflare în apă rece.

Potrivit salvatorilor, persoana scoasă din apă rece trebuie să fie adăpostită într-o încăpere caldă. În caz de hipotermie omului i se schimbă hainele şi se acoperă cu o plapuma, după ce se administrează băuturile calde. În situaţii de risc cetăţenii sunt rugaţi să apeleze numărul unic de urgenţă 112.
Similare
RECOMANDĂRI