VIDEO/UPDATE. Curtea Constituţională: Decizia de alegere sau destituire în/din funcţie a preşedintelui CC NU poate fi supusă niciunei căi de atac
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO/UPDATE. Curtea Constituţională: Decizia de alegere sau destituire în/din funcţie a preşedintelui CC NU poate fi supusă niciunei căi de atac

Pronunţarea dispozitivului Hotărârii Curţii Constituţionale privind interpretarea articolelor 134 alin. (1) şi (2), 136 alin. (3) şi 140 alin. (2) din Constituţie. Este vorba despre sesizările a trei deputaţi, care solicită Curţii să se pronunţe pe marginea posibilităţii sau imposibilităţii supunerii vreunei căi de atac a deciziei de alegere sau destituire în funcţie a preşedintelui CC. Sesizările au parvenit după ce Vladimir Ţurcan, fostul preşedinte al CC, a atacat în instanţa de judecată destituirea sa din funcţie.

UPDATE: Curtea Constituţională s-a pronunţat pe marginea sesizărilor menţionate mai sus. CC a decis că orice decizie, act, hotărâre, aviz emis de CC  sunt definitive şi nu pot fi supuse niciunei căi de atac.

Aici, se includ şi hotărârile privind alegerea, numirea şi destituirea din funcţie a preşedintelui CC, care de asemenea, nu pot si supuse niciunei căi de atac.
 
Vladimir Ţurcan, cel vizat, nemijlocit de respectiva decizie a Curţii, are o ală opinie, care urmează a fi publicată.
 

„Asta înseamnă că instanţele noastre judecătoreşti – în speţă Judecătoria Chişinău, sediul Râşcani – nu mai pot examina cererea de chemare în judecată depusă de Vladimir Ţurcan pentru anularea hotărârilor Curţii cu privire la destituirea sa din funcţia de Preşedinte al Curţii Constituţionale şi de alegere ca Preşedinte al Curţii a Domnicăi Manole. Mai înseamnă că Domnica Manole rămâne Preşedinte al Curţii Constituţionale, iar Igor Dodon nu-l mai poate impune, contrar Constituţiei, pe Vladimir Ţurcan în funcţia de Preşedinte al Curţii Constituţionale.

Hotărârea Curţii este definitivă şi nu se supune nici unei căi de atac”, spune unul dintre autorii sesizărilor, Sergiu Litvinenco.
Similare
RECOMANDĂRI