ACTUALITATE

Din dragoste pentru Republica Moldova. Acesta este motivul pentru care a venit la Chişinău unul dintre medicii români

Din dragoste pentru Republica Moldova şi din dorinţa de a alina suferinţa şi a salva cât mai multe vieţi. Acesta este motivul pentru care a venit la Chişinău unul dintre medicii români care au pus umărul în lupta cu pandemia de coronavirus. Giorgiana Matei, din Iaşi, nu este la primul contact cu Republica Moldova, pentru ca e unul dintre medicii de pe elicopterul SMURD care trece frecvent Prutul pentru salvarea de vieţi omeneşti.

„Republica Moldova ocupă un loc special în inima mea. Am venit să ajutăm, am primit un telefon că se recrutează voluntari pentru Republica Moldova, iar în aproximativ trei-patru ore am răspuns afirmativ. Suntem cinci medici specialişti cu experienţă care am venit voluntar aici şi pentru că ne sunteţi dragi, sunteţi ca şi fraţii noştri”, a spus Giorgiana Mate.

Giorgiana Matei este medic-specialist în medicină de urgenţă la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi şi face parte din echipa de medici, asistenţi şi paramedici români veniţi în Republica Moldova pentru a trata cazurile grave de Covid-19.  

„Suntem 14 colegi de la UPU SMURD Iaşi. O parte suntem împărţiţi în unitatea de primiri urgente şi o parte în secţia de terapie intesivă. Situaţia este gravă, dar este gravă în toate colţurile lumii. Nimeni nu s-a aşteptat la aşa ceva. E cutremurător pe terapie intesivă, când sunt pacienţii intubaţi, sedaţi şi într-o stare foarte gravă”, a spus Giorgiana Mate.

Medicul ieşean spune că a ştiut de la început cât de mare este riscul pe care şi-l asumă, dar nu a dat înapoi. Ea şi colegii ei au rămas uimiţi de numărul mare de cadre medicale infectate cu noul coronavirus în Republica Moldova.

„M-au impresionat foarte mult aceste aspect. Faptul că am văzut cadre medicale, medici bolnavi. Ştiu că sunt colegii noştri şi ei ştiu ce tratamente trebuie administrate, dar noi trebuie să-I convingem pe ei să le administrăm medicaţie, să facem anumite manevre care-I ajută să respire. E un pic impresionant întradevăr, că sunt foarte multe cadre medicale”, a precizat Giorgiana Mate.

Pentru a evita pericolul, dar şi pentru că ştiu cât de greu se găsesc, medicii români au venit cu propriile echipamente de protecţie.

„Noi am venit cu echipamentele noastre din România pentru că ştim că peste tot există o criză de echipamente. Nu vrem să creăm o discordanţă, să folosim nişte echipamente care s-au obţinut cu greu, într-adevăr. Ne simţim protejaţi în echipamentele acestea, dar şi echipamentele lor sunt la fel de bune. Doar că noi ne-am adus de acasă ca să nu trebuiască să folosim ceea ce şi aici s-a obţinut cu greu”, a spus Giorgiana Mate.

Personalul medical din România lucrează, în general, în secţiile de reanimare şi terapie intensivă, unde sunt tratate cele mai grave cazuri. La Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău sunt, acum, 36 de pacienţi într-o situaţie critică.

„Noi suntem foarte bucuroşi pentru solidaritatea manifestată de colegii noştri din România, inclusiv din Iaşi, care activează 24 din 24 de ore, împreună cu colegii noştri în cele mai importante diviziuni ale instituţiei”, a spus MIHAI CIOCAN, director, Institutul de Medicină Urgentă, Chişinău.

Medici, asistenţi medicali şi paramedicii veniţi din România să trateze bolnavii de coronavirus vor sta două săptămâni în Republica Moldova. Ei au fost repartizaţi la spitale din municipiile Chişinău, Bălţi şi Cahul.